Coreea de Nord își ține așii în mânecă! Amenințarea nucleară este reală. ALERTĂ MONDIALĂ!

Coreea de Nord își ține așii în mânecă! Amenințarea nucleară este reală. ALERTĂ MONDIALĂ!

Un institut de cercetare din SUA a informat luni că a identificat 13 dintre cele 20 de baze de operare a rachetelor balistice nedeclarate din Coreea de Nord

 

În rapoarte publicate de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington, cercetătorul Joseph Bermudez a precizat că au fost observate îmbunătăţiri ale infrastructurii şi lucrări de mentenanţă la unele dintre locaţii, în ciuda negocierilor în desfăşurare între SUA şi Coreea de Nord, prin care Washingtonul încearcă să convingă Phenianul să renunţe la arsenalul său nuclear.

La scurt timp după summit-ul din iunie de la Singapore dintre preşedintele american, Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, când cei doi au căzut de acord să lucreze pentru dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, Trump a afirmat că „nu mai există o ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord a numit ca fiind „complet” arsenalul său nuclear şi a oprit testele mai devreme în acest an, dar negociatorii americani şi sud-coreeni încă nu au reuşit să obţină o declaraţie concretă de la Phenian privind mărimea sau scopul programului nuclear.

Coreea de Nord a informat că şi-a închis facilitatea nucleară Punggye-ri precum şi baza de testare Sohae. De asemenea, a menţionat posibilitatea ca şi alte facilităţi să fie închise în viitor precum şi disponibilitatea de a permite unor echipe de inspectori internaţionali să viziteze locaţiile.

Locaţiile identificate de raportul CSIS sunt împrăştiate în zone de munte din Coreea de Nord şi ar putea fi folosite pentru a depozita rachete balistice cu diverse raze de acţiune, cele mai importante fiind considerate capabile să ajungă în Statele Unite.

„Bazele de operare a rachetelor nu sunt facilităţi de lansare. Deşi rachetele ar putea fi lansate de acolo în caz de urgenţă, procedurile armatei nord-coreene cer ca rachetele să fie lansate de la baze verificate înainte sau facilităţi de lansare semi-pregătite”, a scris Bermudez.

„Dezactivarea bazei Sohae, deşi a căpătat multă atenţie din partea presei, ascunde ameninţarea militară faţă de forţele americane şi sud-coreene din partea acestor baze nedeclarate”, a adăguat el.