Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord a condamnat un “spion” american la zece ani de muncă silnică
Coreea de Nord a condamnat un “spion” american la zece ani de muncă silnică

Coreea de Nord a condamnat un “spion” american la zece ani de muncă silnică

Coreea de Nord a condamnat un cetăţean american, pe care l-a găsit vinovat de spionaj, la zece ani de muncă silnică. Kim Dong-chul, cetăţean american născut în Coreea de Sud, a fost arestat în octombrie 2015. Potrivit autorităţilor de la Phenian, el ar fi recunoscut în faţa unor reporteri, luna trecută, că era plătit de serviciile secrete sud-coreene pentru acţiuni de spionaj.

Potrivit anchetatorilor, Kim Dong-chul, 62 de ani, avea asupra sa un dispozitiv electronic care conţinea informaţii militare şi secrete nucleare în momentul în care a fost reţinut. Americanul de origine coreeană ar fi declarat, în timpul anchetei, că americanii l-au pus în legătură cu spioni sud-coreeni. Potrivit BBC, confesiunile publice pe care mai ales deţinuţii străini sunt obligaţi să le susţină sunt însă ceva obişnuit pentru Coreea de Nord.

Acesta este al doilea cetăţean american care primeşte, la interval de doar o lună, o condamnare atât de dură din partea regimului comunist de la Phenian. Autorităţile americane au acuzat Coreea de Nord că foloseşte cetăţeni americani într-un joc diplomatic murdar.

În luna martie, studentul american  Frederick Warmbier a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a comis un “act ostil” faţă de statul comunist după ce şi-a însuşit o pancartă cu un slogan de propagandă.

Pe lângă studentul american, în momentul de faţă în închisorile iadului comunist din Coreea de Nord se mai află şi un pastor canadian născut în Coreea de Sud, arestat anul trecut, şi care a primit o condamnare de închisoare pe viață pentru “activitate subversivă”..

În 2014, Phenianul a eliberat trei americani pe care îi ținea închiși. În octombrie 2015, a eliberat un cetățean sud-coreean cu o carte verde americană după ce a fost ținut închis timp de șase luni.