Sudul poartă discuții în mod regulat cu Statele Unite pentru a contracara dezvoltarea armelor de distrugere în masă de către regimul de la Phenian. Cel de-al șaselea test nuclear efectuat vreodată de această țară a avut loc la sfârșitul lunii trecute.

În timp ce analiștii se tem că o reizbucnire a războiului în peninsula Coreea, la fel ca în perioada 1950-1953, ar fi devastatoare pentru regiune și nu numai, autoritățile de la Seul au declarat că lucrează la o strategie non-letală pentru a limita rapid capacitatea de luptă a vecinilor.

"Avem la dispoziție toate tehnologiile pentru realizarea unei bombe cu grafit, proiect condus de ADD [Agenția pentru Dezvoltarea Capacității de Apărare]”.

"Ne aflăm în stadiul în care putem construi oricând astfel de bombe", a declarat un oficial din armata sudului, sub protecția anonimatului, pentru agenția sud coreeană de știri Yonhap.

Astfel de arme utilizează filamente de grafit-carbon tratate chimic pentru a scurtcircuita rețelele electrice ale inamicului. Acest tip de bombă a fost folosit pentru prima dată de Statele Unite împotriva Irakului, în timpul războiului din Golf, în 1990-1991, apoi de forțele NATO împotriva Serbiei, în 1999.

Președintele american Donald Trump a postat pe acest subiect sâmbătă, pe o rețea de socializare, insistând că "doar o singură soluție va funcționa" după decenii de încercări de dialog și acorduri nerespectate de către Coreea de Nord.

Trump a amenințat anterior că va "distruge complet" nordul, dacă va fi necesar.

Tensiunile ar putea crește și mai mult în cazul în care Coreea de Nord merge mai departe și va face încă un test al unei rachete cu rază lungă de acțiune. Analiștii se așteaptă la acest lucru, dată fiind aniversarea înființării partidului de guvernământ nord-coreean, pe 10 octombrie.