Copii exploatați în Botoșani de o fundație. Au fost maltrataţi şi umiliţi

Copii exploatați în Botoșani de o fundație. Au fost maltrataţi şi umiliţi Abuz. Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă situație șocantă care implică exploatarea minorilor a avut loc în Botoșani. Mai mulți copii au fot maltratați și umiliți de familia administratorului fundației care se ocupau de aceștia.

Copii exploatați în Botoșani de o fundație

Mai mulți copii au fost agresați cu brutalitate și forțați să lucreze pentru familiile conducerii fundației. Incidentul a avut loc în Botoșani, unde copiii, care se aflau deja sub protecția statului, au fost recrutați și duși într-un centru rezidențial. Acolo, au fost forțați să participe la slujbe religioase și chiar să petreacă opt ore pe zi în genunchi. Dacă refuzau, erau bătuți.

Este vorba de 15 copii, preluați de stat, care se aflau în sistemul de protecție și au fost luați în grija acestei fundații. Dar au fost supuși unor abuzuri inimaginabile. Asta însemna că erau obligați să meargă la anumite slujbe sau, dacă refuzau să meargă la biserică, erau puși să stea în genunchi chiar și opt ore.

Copil

Sursă foto: Arhiva EvZ

Minorii au fost maltrataţi şi umiliţi

Minorii au fost abuzați fizic sau psihic și, mai rău, au fost forțați să muncească. Potrivit procurorilor și poliției, acești copii erau obligați să facă anumite munci care erau dificile pentru adulți. Cu cât copiii erau mai problematici, cu atât era mai greu, iar adulții doar stăteau și îi priveau pe copii lucrând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abuzurile ar fi început în jurul anului 2022, când primii copii au început să sosească la această fundație umanitară, care ar fi trebuit să aibă grijă de ei. Totul a ieșit însă la iveală atunci când unul dintre minori a povestit la Protecția Copilului că a fost obligat la muncă forțată, obligat să meargă la biserică și abuzat fizic și emoțional.

”În perioada 2022 – 2024,  una dintre persoane, administrator al unei fundaţii din municipiul Botoşani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un  centru rezidenţial aparţinând fundaţiei, în scopul exploatării prin muncă, dar şi pentru obţinerea şi folosirea în interes propriu a unor donaţii (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani şi bunuri”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Ancheta a început în Botoșani încă din luna mai

O anchetă a fost demarată la Botoșani în luna mai. Inițial, au avut loc mai multe audieri, dar recent procuratura a decis că are suficiente probe împotriva fundației și au luat măsuri concrete. Astfel, 15 copii au fost luați de la această fundație.

Trei dintre membrii fundației au fost deja supuși controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Luni 17 iunie, judecătorul pentru drepturi și libertăți a decis să îi rețină pe cei doi bărbați pentru următoarele 30 de zile, fiind acuzați de mai multe infracțiuni, printre care trafic de copii, abuzuri asupra minorilor, muncă forțată și împiedicarea îndeplinirii ritualurilor religioase.