Conturile bancare, din nou în pericol. Ultima escrocherie, greu de evitat

Conturile bancare, din nou în pericol. Ultima escrocherie, greu de evitatCard bancar. Sursa foto: Pixabay

CEC Bank a lansat un avertisment pentru toți clienții din România, semnalând un nou val de atacuri de phishing. Conform anunțului, infractorii cibernetici pot folosi numele băncii pentru a-i înșela și a le goli conturile. Mulți dintre ei pretind că sunt angajați la bancă și solicită datele personale ale clienților.

Tot mai mulți infractori cibernetici pretind că lucrează la bancă. Cum ajung la datele sensibile ale clienților

CEC Bank a emis o alertă pentru clienți, avertizând că mulți escroci se dau drept brokeri sau angajați ai băncii pentru a le obține datele personale.

Banca atrage atenția și asupra pericolului phishing-ului, care poate lua diverse forme, inclusiv mesaje false ce anunță primirea unui colet și solicită accesarea unui link pentru ridicarea acestuia.

Clienții sunt informați despre credite fictive

Infractorii cibernetici informează victimele despre aprobarea unor credite inexistente și le cer să le anuleze accesând un link trimis prin e-mail.

De asemenea, clienții sunt îndemnați să transfere bani către conturi prezentate ca fiind sigure, dar care, în realitate, sunt controlate de aceste rețele. În plus, infractorii trimit mesaje ce par a proveni de la CEC Bank, însă sunt expediate de pe adrese necunoscute și conțin link-uri malițioase sau solicitări de furnizare a datelor bancare.

Cum se pot proteja clienții

Reprezentanții băncii le recomandă clienților să nu ofere detaliile cardului prin telefon sau mesaje. Dacă primesc mesaje cu o confirmare de plată de la instituții cu care nu au colaborat, aceștia sunt îndemnați să nu deschidă documentele atașate. Potrivit reprezentanților băncii, acestea pot conține fișiere malware.

„Este important să fii vigilent deoarece poți primi aceste mesaje prin diverse canale, de la e-mail, SMS, rețele sociale, apeluri telefonice de la persoane care pretind a fi angajați ai băncii sau intermediari din partea băncii sau a altor instituții renumite etc”, au precizat reprezentanții CEC Bank.

Recent, DNSC a avertizat că o parte dintre infractori se prezintă drept reprezentanți ai SIF Muntenia sau ai Bursei de Valori București (BVB) și încearcă să obțină datele personale ale victimelor.

Cec Bank

CEC Bank. Sursa foto: Facebook

„Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi folosesc drept pretext al apelului presupuse acţiuni vechi pe care victima le-ar deţine din perioada cuponiadei din anii '90, dar despre care a uitat”, au explicat reprezentanții Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.