Presat de cheltuieli, venite atât din partea majorărilor de salarii pentru bugetari, cât și din reducerile de taxe decise prin Codul Fiscal, Guvernul ar putea construi bugetul luând în calcul înghețarea contribuțiilor la pensiile private.

În acest an, contribuția trebuia să crească de la 5% la 6% din salariul brut. În schimb, majorarea a fost numai până la 5,1%, urmând să ajungă la 6% de abia la anul, anunțau anul trecut oficialii. Însă, se pare că și majorarea planificată pentru 2017 se amână. „Cred că vor îngheța contribuțiile la pensii private și anul viitor. Asta pentru a face loc în buget scăderilor de taxe prevăzute în Codul fiscal – respectiv diminuarea TVA cu un punct și anularea taxei pe stâlp”, a declarat, pentru EVZ, Gheorghe Ialomițianu, membru al Comisiei Buget, Finanțe, Bănci, din Camera Deputaților. Așadar, contribuția la anul ar putea rămâne la 5,1%.

Ce e cu naționalizarea pensiilor

O parte a presei a transmis zilele trecute informația că în strategia economică a Guvernului ar exista naționalizarea sistemului de pen sii private, în condițiile în care bugetul public de pensii nu mai face față. La mijloc, menționau canalele media, ar fi o înțelegere între Guvern, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și chiar peședintele țării, Klaus Iohannis. Surse din Parlament au precizat, pentru EVZ, că deocamdată nu există informații în acest sens.

„Se știe foarte bine la Guvern care este utilitatea acestor pensii private, în special dacă ținem cont că sistemul public de pensii este ultracongestionat. Nu cred că s-ar putea gândi cineva la acest lucru. Chiar dacă bugetul este fragil, există o sumedenie de alte cheltuieli la care se poate umbla, așa încât să nu distrugă sistemul privat de pensii”, au precizat sursele citate.

Te-ar putea interesa și: