Primarul general al Capitalei Gabriela Firea s-a arătat nemulțumită de blocarea orașului. „Chiar în acest weekend, circulația din Capitală a fost blocată și asta nu pentru că erau foarte multe mașini în trafic (…) ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întâmplă în nicio capitală europeană. (…) Nu trebuie să strangulezi circulația cu evenimente – care este foarte bine că se organizează- dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei”, a spus Firea în cadrul unei emisiuni tv.

Reacție

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, uimit de spusele primarului Capitalei, a reacționat pe… Facebook: „Cred că evenimentele culturale stradale sunt esențiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraș, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viața orașului și a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spațiul public, spațiul pietonal, spațiile de interacțiune socială sunt factori de coeziune și bunăstare în interiorul orașelor contemporane. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană.(…)”. Ministrul a mai spus că dorește o întâlnire cu Gabriela Firea.

Soluții

Gabriela Firea a revenit, ieri, cu… explicații și soluții, mai ales că a considerat că a fost „greșit înțeleasă”. Potrivit acesteia, există multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente: Arena Națională, Romexpo, Parcul Izvor și altele.

În plus, noul primar general al Capitalei a ținut să mai precizeze că nu s-a referit la toate activitățile culturale, ci doar la concerte.

Promisiuni

Piaţa Constituţiei este preferată de organizatori pentru că poate fi închiriată la un preţ mic de 1.600 de euro pe zi, însă Gabriela Firea susţine că pot fi găsite şi alte locaţii, iar dacă vor fi mai scumpe municipalitatea se va implica. „Vom discuta cu fiecare organizator de evenimente în parte și le vom propune parteneriate, astfel încât să suportăm și noi parte din această chirie. Diferența o putem asigura din partea Primăriei Capitalei intrând în aceste parteneriate cu organizatorii,” a declarat primarul general, care nu este de acord cu blocarea centrului Bucureştiului.