Fostul deputat PD, Constantin Țuțu, folosește acte românești. Autoritățile de la Chișinău cer verificări

Fostul deputat PD, Constantin Țuțu, folosește acte românești. Autoritățile de la Chișinău cer verificări Sursa foto arhiva: EVZ

Constantin Țuțu a încercat prin toate metodele să scape de procesele penale. „Noua identitate” nu a șters, însă, acuzația procurorilor.

Fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, considerat un apropiat al  al oligarhului Vladimir Plahotniuc și cercetat penal în Republica Moldova, a reușit să capete  o nouă identitate românească. Fostul parlamentar a cerut autorităților de la București să să îi fie schimbat în Andrie Sîli.  El și-a schimbat identitatea în România, în septembrie 2022. La Chișinău, însă, figurează  cu numele real, Constantin Țuțu, inclusiv în procesele penale în care e judecat.

Constantin Țuțu și-a schimbat identitatea în România. Consecințele juridice

Constantin Țuțu

Constantin Țuțu. Sursă foto: captură video

Conform Rise Moldova, fostul deputat moldovean, Constantin Țuțu este cercetat pentru îmbogățire ilicită și trafic de influență, huliganism într-un dosar de omor. El este apropiat de oligarhul  Vladimir Plahotniuc, fostul său șef de partid și cel care l-a propulsat în Parlament. Cel din urmă este, de asemenea anchetat în șase dosare penale și a recurs la schimbarea numelui pentru a scăpa de „presiunea publică” aferentă acuzațiilor penale.

Juriștii consultați de sursa citată susțin, însă, că „schimbarea identității” poate avea consecințe juridice, dacă se constatată că a fost făcută pentru a evita cercetarea penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din punct de vedere juridic, schimbarea numelui și menținerea unei identități diferite în două țări poate avea consecințe serioase, inclusiv riscul de acțiuni penale pentru fraudă sau alte infracțiuni asociate. Este esențial ca autoritățile să fie alertate și să colaboreze strâns pentru a asigura respectarea legii și a preveni abuzurile. Dacă se dovedește că schimbarea numelui a fost efectuată cu intenția de a se sustrage de la justiție sau de a încălca sancțiuni internaționale, persoana în cauză poate fi supusă unor proceduri judiciare atât în România, cât și în Republica Moldova”, a explicat avocatul Vadim Vieru, consultat de sursa citată.

Acuzații grele pe numele fostului deputat Constantin Țuțu

Instanță

Sursa foto: Arhiva EVZ

Constantin Țuțu figurează în aceste procesele din Republica Moldova  cu numele real, ără nicio mențiune privind identitatea diferită din România. În ziua în care acesta a solicitat schimbarea numelui în Andrie Sîli, la Chișinău erau planificate două ședințe de judecată în dosarele în care el este vizat. Utimele acte din evidența populaței din România arată că are domiciliul în Ilfov, Buftea.

Fostul deputat al Partidului Democrat,  Constantin Țuțu,  a fost anunțat în căutare internațională prin Interpol la data de 9 decembrie 2019, la solicitarea Procuraturii Anticorupție, după ce pe numele lui a fost pornită o investigație  penală, pentru trafic de influență.

Pe 27 martie 2020, Constantin Țuțu a fost reținut de CNA la intrarea în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, precizează sursa citată.