Consiliul Schengen ia în considerare ridicarea controalelor la frontiera cu România și Bulgaria. Decizia ar putea fi luată în ciclul 2023 - 2024

Consiliul Schengen ia în considerare ridicarea controalelor la frontiera cu România și Bulgaria. Decizia ar putea fi luată în ciclul 2023 - 2024 Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliului Schengen va discuta despre ridicarea controalelor la frontiera cu România și Bulgaria în cadrul spaţiului Schengen. Miniștrii de interne reuniți în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg au convenit ca această decizie să fie luată în următorul ciclu 2023 - 2024.

Miniștrii de interne reuniți în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg, au convenit că ridicarea controalelor la frontiera cu Bulgaria și România în cadrul spațiului Schengen este unul dintre domeniile care ar trebui să beneficieze de o atenție specială din partea Consiliului Schengen.

Miniștrii au convenit că alte domenii de interes sunt creșterea eficienței sistemelor de returnare, intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri, consolidarea activității în domeniul migrației și al gestionării frontierelor.

Consiliul Schengen, din care fac parte 27 de state europene și patru țări non-UE, a discutat în cadrul întâlnirii de la Luxemburg și despre monitorizarea regimurilor fără vize. Oficialii prezenți la JAI au salutat, planul Comisiei Europene de a prezenta o propunere legislativă în al doilea semestru al acestui an pentru a face mai eficient mecanismul de suspendare a vizelor. Acest proiect ar contracara cazurile de abuz al regimurilor de scutire de vize. De asemenea, prin intermediul planului, poate fi redus masiv migraţia neregulamentară în UE, declanşată de lipsa de aliniere a politicii în materie de vize de către vecinii care sunt scutiţi de vize.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aderarea României la spațiul Schengen nu a fost discutată în cadrul întâlnirii de la Luxemburg

România a informat cu privire la un forum ministerial pentru statele membre Schengen pe care l-a găzduit în luna mai. Atât reprezentanții țării noastre cât și ai Bulgariei au informat delegaţiile în legătură cu proiecte-pilot în domeniul azilului, al returnărilor şi al gestionării frontierelor.

În cadrul reuniunii JAI de la Luxemburg nu s-a vorbit despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Miniștrii de interne au purtat o discuție privind starea generală a spaţiului Schengen, în cadrul căreia Comisia Europeană a prezentat un raport pe această temă pentru anul 2023, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului, preluat de Agerpres.