Evenimentul Zilei > Justitie > Consiliul Județean 40 de milioane de euro pe geam!!! DNA Cluj îl ”sparge” pe Alin Tișe, președintele CJ Cluj
Consiliul Județean 40 de milioane de euro pe geam!!! DNA Cluj îl ”sparge” pe Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Consiliul Județean 40 de milioane de euro pe geam!!! DNA Cluj îl ”sparge” pe Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Evenimentul Zilei continuă azi seria dezvăluirilor cu abuzurile comise de Consiliul Județean Cluj, la noua groapă de gunoi a Clujului, denumită generic Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), investiție realizată din fonduri europene.

Culmea este că acuzațiile sunt făcute chiar de către Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, o instituție atât de dragă președintelui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și subordonaților acestuia.

Revenind la DNA, într-o ordonață penală care se referă la CMID, procurorii anticorupție, susțin negru pe alb, că singura instituție care se face vinovată de dezastrul economic de la noua groapă de gunoi a Clujului este chiar Consiliul Județean. Prin ordonanța de clasare, DNA a închis dosarul penal, în care chiar CJ Cluj a sesizat anumite abuzuri.

Cum s-au aruncat pe geam 40 de milioane de euro

Investiția a demarat în anul 2012, adică în mandatul de președinte al Consiliului Județean Cluj, a lui Alin Tișe, finul lui Emil Boc. De atunci și până în prezent, investiția nu a fost finalizată iar autoritățile bat pasul cu grație, dar pe loc.

Astfel, DNA susține la pagina 80 din ordonanța de clasare emisă în dosarul penal 49/P/2017, că investiția a fost ridicată într-o zonă cu potențial maxim de alunecare. Cu alte cuvinte, încă de la început CJ Cluj știa că zona nu se pretează la o asemenea investiție, dar a permis executarea lucrărilor. De ce? Este o întrebare la care procurorii DNA Cluj nu au răspuns. ”În primul rând se impune menționarea faptului că toți factorii de specialitate au avertizat, atât anterior demarării lucrărilor de construcție cât și pe întreg parcursul acestora, asupra faptului că întregul amplasament este caracterizat de un potențial ridicat și de o probabilitate mare de producere a alunecărilor, apreciindu-se ca fiind defavorabilă implementarea unui proiect de o asemenea importanță, în condițiile unui versant ce prezenta inițial un potențial ridicat de alunecare”, susține procurorul Gabriela Iancu, de la DNA Cluj.

Mai mult, în acest sens, anchetatorul a indicat zece studii geotehnice și rapoarte de expertiză, toate indicând faptul că terenul nu se pretează la construcția gropii de gunoi, deoarece există riscul major al unor aluncări de teren.

CJ Cluj obligat de contract

Procurorul DNA, Gabriela Iancu mai susține că singura instituție obligată prin contractul de finanțare să asigure implementarea proiectului este chiar Consiliul Județean Cluj. ”Beneficiarul Consiliul Județean Cluj, este cel obligat să asigure implementarea Proiectului, cu maxim de profesionalism și eficiență și va fi singurul răspunzător în fața AM și OI pentru implementarea proiectului și pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Cererea de Finanțare”, susține DNA Cluj.

De asemenea, procurorul DNA Cluj a decis că este relevant faptul că toate soluțiile tehnice pentru a evita alunecări ale dealurilor din zonă trebuiau găsite de proiectantul beneficiarului, adică al Consiliului Județean Cluj. ”Pentru că această parte a lucrărilor este în zona de FIDIC Roșu, beneficiarul este cel responsabil de proiectare, prin Proiectantul său, iar neîndeplinirea sarcinilor pe care le are Proiectantul este resposabilitatea și riscul Beneficiarului în relație cu Antreprenorul, iar Antreprenorul nu poate fi făcut responsabil de lipsa de acțiune a Proiectantului. Contractual, Beneficiarul (Consiliul Județean Cluj – n.n.) a cauzat nefinalizarea de către Anprenor (Atzwanger SRL – n.n.), a remedierilor și nu își poate invoca propria culpă pentru a pedepsi Antreprenorul, reziliind Contractul”, se mai arată în Ordonanța DNA Cluj.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.