Consiliul Fiscal: reîntregirea salariilor în acest an este ilegală

Consiliul Fiscal: reîntregirea salariilor în acest an este ilegală

Proiectul de rectificare bugetară al Guvernului Ponta încalcă două dintre prevederile Legii Nr. 69/2010, a responsabilităţii fiscale, potrivit opiniei emise de Consiliul Fiscal în şedinţa din data de 21 august.

În primul rând, proiectul încalcă articolul 9, alineatul 2 din lege, conform căruia cheltuielile de personal din bugetul general consolidat nu pot fi majorate în timpul anului, în cadrul rectificărilor bugetare.

O altă prevedere pe care o încalcă proiectul de rectificare bugetară este cea de la articolul 16, unde se specifică faptul că totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară de la UE şi alţi donatori, nu poate fi majorat decât pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Consiliul Fiscal mai atrage atenţia şi asupra riscului ca la unele dintre categoriile de venituri să nu fie atinse ţintele estimate în bugetul iniţial sau în rectificarea bugetară. Printre acestea se numără transferurile de la Uniunea Europeană pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă, veniturile nefiscale şi cele din capital. Un miliard de lei ne costă deprecierea monedei Printre recomandările instituţiei sunt asigurarea unei transparenţe mai mari referitoare la fundamentarea unor categorii de venituri, trecerea la o programare bugetară multianuală şi identificarea proiectelor prioritare ce trebuie finanţate de la buget.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă recomandare este fixarea ca obiectiv prioritar a absorbţiei de fonduri europene şi stabilirea unor obiective trimestriale la nivelul fiecărui ordonator de credite, care apoi să fie monitorizate cu stricteţe.

Cele mai importante prevederi ale proiectului de rectificare bugetară sunt, la nivelul cheltuielilor, includerea în buget a majorării salariilor pentru bugetari, în sumă totală de 1,15 miliarde de lei, creşterea cheltuielilor cu dobânzile cu 1 miliard de lei din cauza majorării costurilor de finanţare şi a deprecierii leului, precum şi scăderea cu 772 milioane de lei a cheltuielilor pentru proiectele cofinanţate de Uniunea Europeană.

La nivelul veniturilor, comparativ cu bugetul iniţial pe acest an este estimată o scădere a celor nefiscale, cu 1,39 miliarde de lei, a veniturilor din accize cu 800 milioane de lei şi mai ales a sumelor ce vor fi primite de la UE pentru efectuarea de plăţi în proiectele cu finanţare nerambursabilă. Per total, deficitul bugetar va creşte în acest fel de la 1,9% la 2,25% din PIB.