Evenimentul Zilei > Politica > LIVE TEXT. Congresul PNL. Liberalii și-au ales președintele. Ludovic Orban a pierdut în fața lui Cîțu
LIVE TEXT. Congresul PNL. Liberalii și-au ales președintele. Ludovic Orban a pierdut în fața lui Cîțu

LIVE TEXT. Congresul PNL. Liberalii și-au ales președintele. Ludovic Orban a pierdut în fața lui Cîțu

Astăzi, 25 septembrie, liberalii se reunesc în congres pentru a alege noul președinte al PNL. Bătălia se dă între actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu. Congresul PNL are loc la Romexpo.

UPDATE 14. Ora 18.35. Florin Cîțu este noul președinte al PNL.

UPDATE 13. Ora 16.40. Votul s-a încheiat și începe numărătoarea.

UPDATE 12. Ora 15.00. A început votul

UPDATE 11. Ora 13.40. Ludovic Orban vine cu scuze:

”Le spun celor câțiva care au huiduit și fluierat că îi dezaprob și îmi cer scuze în numele lor. Noi am venit aici să ne susținem candidații. Problema mea este legată de ceea ce a spus colegul și prietenul Florin Cîțu că nu am consultat partidul. Mă îndoiesc că domnul Cîțu a consultat partidul atunci când mi-a demis secretarii de stat sau când l-a demis pe Alexandru Nazare. Cu cine facem majoritate, credeți că există vreun liberal cu capul pe umeri care să bată palma cu PSD?

Dacă există cineva să o spună dechis. Dacă cineva își va imagina că guvernul minoritar va rezista cu PSD este naiv. Avem două variante strategie: de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea Coaliției. După Congres cum ne vom prezenta în fața partenerilor dacă a fost ales cel care a provocat criza și nu cel care are soluția.

Azi nu avem un premier și un guvern cu care ne putem mândri.

Sunt un garant al unității PNL. PNL trebuie să rămână ce a fost de-a lungul anilor de istorie. Nu poate să-și investeze acum doctrina, nu inventăm un liberalism autentic care începe de acum încolo.

Visez frumos. Nelson Mandela a spus un lucru extrem de frumos: Învingătorul e visătorul care nu s-a predat.

Să nu mi-o luați ca lipsă de modestie: Din punct de vedere moral, din punct de vede al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. Este adevărul pe care-l știți fiecare dintre voi”.

Rareș Bogdan: ”M-a durut să văd cel mai dur atac la adresa mamei sale defuncte”

UPDATE 10. Ora 13.17. Rareș Bogdan: ”Demisia  nu se strigă în această sală, noi nu suntem pesediști. Florin Cîțu va fi președintele PNL.

Împreună trebuie să ducem bătăliile. Adversarii sunt în afara sălii, nu aici. Unitate. Nu cred că 5 județi puteți încerca să rechiziționați o sală PNL înseamnă că toți cei de aici suntem împreună. L-am văzut pe Florin Cîțu negociind la Bruxelles și dând cu pumnul în masă pentru PNRR. România trebuie guvernată coerent.

Vă rog din suflet încetați, nu se strigă în această sală demisie, demisia se strigă de către PSD. Este un om onest, un om cu bun simț. Eram alături de el când a primit un telefon (despre decesul mamei sale).

M-a durut să văd cel mai dur atac la adresa mamei sale defuncte. Dragii mei, Florin Cîțțu va fi prim-ministru și președintele acestui partid Florin Cîțu a fost primul și singurul premier care și-a pus scaunul la mezat ca să aducă bani pentru primari”.

Cîțu, emoționat și răgușit: ”Eu sunt Florin și vă invit în echipa mea”

UPDATE 9.  Ora 12.30. Florin Cîțu își prezintă programul în huiduielile susținătorilor lui Orban. Așa cum a dezvăluit EVZ, ultrașii lui Orban au schimbat tactica. Orban le-a cerut susținătorilor să-l lase pe Cîșu să-și prezinte programul. Cîțu i-a spus lui Orban că se descurcă.

”Cei care strigați demisia înseamnă să vă dați jos propriul guvern, da? Numai dragnea făcea asta. PNL e viu. Democrație. Nu regret nimic din acestă campanie. Intervine Ludovic Orban și își roagă susținătorii să stea liniștiți să-și prezinte moțiunea: Lăsați-l să-și prezinte moțiunea.

Domnule președinte, nu am nevoie de susținere, pot să-mi prezint moțiunea. Știu că astăzi veți face alegerea corectă, am ajuns la momentul adevărului, la care alegem liberalismul autentic.

Colegi liberali, eu sunt Florin. Am muncit mult și fără compromisuri ca să ajung aici. Voi toți sunteți echipa mea. Sper să conving mai mulți să mă votați, până la momentul votului, pentru că eu sunt un om de echipă. Votați un nou mod de a face politică. Vă garantez că atât timp cât voi fi președinte al PNL vom lua deciziile împreună. Eu sunt un liberal convins. Am muncit și nu qaam făcut compromisuri.

Nu vă voi propune niciodată să facem din PNL o copie a PSD, niciodată.

Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD. Cum aș putea? Sunt sincer și direct, așa că trasez o linie foarte clară: Cât sunt eu președinte PNL nu voi face alianță cu PSD.

Nu o să mă vedeți niciodată forțând o moțiune de cenzură împotriva PNL. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea. Emil Boc îi aduce apă lui Cîțu. Dragi colegi liberali, suntem o echipă. Huiduielile sunt tot mai puternice, Orban face un nou apel: Vă rog lăsați candidatul să-și prezinte moțiunea. 30 de ani s-au găsit doar scuze. Da, recunosc, sunt un politician atipic- eu nu mint. Am făcut ce am promis și am făcut bine. Luni aprobăm PNRR, la finalul anului avem primii bani”.

Ludovic Orban: ”Noi, liderii, suntem nimic fără voi”

UPDATE 8. Ora 12.15. Ludovic Orban își prezintă programul de activitate: ”Vă transmit respectul și recunoștința pentru munca depusă de fiecare dintre dumneavoastră. Noi, liderii, suntem nimic fără voi. PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a reușit să înfrângă acestă ciumă roșie, a reușit să îndrepte România în direcția bună. Deși nimeni nu se aștepta, în 2019 am cîștigat alegerile pentru PE, am reușit să convingem românii să voteze referendumul pentru justiție.

După alegerile parlamentare am reușit pentru prima oară în 30 de ani ca un partid de dreapta să dea jos prin moțiune un guvern de stânga, să coagulăm toate forțele politice împotriva PSD și să învestim apoi un guvern PNL. După preluarea guvernării, PNL a intrat în campanie pentru alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis a obținut cel mai mare scor din ultimii 31 de ani.

Deși strategia a fost de a determina anticipate și reușisem primul pas, din păcate România a fost confruntată cu o pandemie și PNl și-a asumat răspunderea de a guverna în cea mai grea perioadă după al doilea război mondial și a făcut-o bine. Nu am câștigat alegerile parlamentare, dar după negocierile ulterioare am reușit să poziționăm PNL ca principal partid de guvernământ. La nivel european, am reușit să fim o voce ascultată.

Datorită PNL, azi România contează în UE și are capacitatea de a influența decizii. Vă felicit, vă respect! Tot ce s-a realizat se datorează fiecăruia dintre membrii PNL!”.

UPDATE 7. Ora 12. 04. Klaus Iohannis a plecat de la Romexpo, în scandările susținătorilor lui Ludovic Orban.

Kelemen Hunor le-a reamintit liberalilor cu ce probleme se confruntă România

UPDATE 6.  Ora 11.45.  Prezent la Congres, președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a amintit liberalilor despre problemele reale ale României: ”Facturile au explodat. O treime din gospodării vor plăti pentru gaze și energie jumătate din venituri. Asta e realitatea. Trebuie să dăm un ajutor real, să nu ne trezim cu o inflație și mai mare. O a doua problemă urgentă – sistemul sanitar. Trebuie o campanie foarte intensă pentru a acclera vaccinarea”.

Klaus Iohannis: Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat

UPDATE 5. Ora 11. 15. Klaus Iohannis vorbește în fața liberalilor. În sală se strigă numele lui Orban: ”Nu ne-am întâlnit de mult în această formulă, mă bucur să vă văd în număr atât de mare. Suntem într-un punct de ișnflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România.

Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi droit. Competiția deschisă în PNL mereu încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri pe idei, pe moțiuni. Am asistat la derapaje și atacuri la persoană. S-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui puternic greu încercat.

Viitorul președinte al PNL trebuie să demonstreze că PNL este cel mai puternic din România, că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată. Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor, în 2020, 4 ani de stabilitate politică. Sunt de neînțeles sabotajele venite din partid”.

UPDATE 4. Ora 11.00. Președintele Iohannis a ajuns la Romexpo, fiind întâmpinat de Florin Cîțu și de Ludovic Orban. Cîțu și Orban nu s-au salutat. În sală s-a strigat numele lui Orban.

UPDATE 3. Ora 10.25. Premierul Florin Cîțu a ajuns la Romexpo: ”Sunt mulți liberali care nu participă astăzi, dar acest Congres este pentru toți liberalii. Despre cei care protestază? Avem și noi în opoziție, în AUR și în USR, protestatari. Totdeauna vor exista protestatari. Nu am văzut cine sunt protestarii de aici, dar trăim în România și susținem dreptul la opinie”.

Rareș Bogdan, provocare pentru Cioloș

UPDATE 2. Ora 10.00. Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus că alegerile interne din PNL vor fi „un festival al bunului simţ”. El îi transmite „o provocare” colegului său din Parlamentul European, Dacian Cioloş, afirmând că dacă acesta va accepta un portofoliu în guvernul condus de Florin Cîţu, şi el va renunţa la funcţia la nivel european şi va intra în Executiv.

„Va fi un festival al bunului simţ. Unii dintre colegii noştri care şi-au făcut calculele şi au văzut că nu au cum să obţină nici măcar 2000 de voturi din cele 5000 ai devenit puţin nervoşi. Nu este o problemă, vom intra înăuntru liderii partidului şi vom linişti lucrurile. Votul este secret, potrivi statutului PNL şi aşa funcţionează democraţia peste tot.

Eu îmi doresc foarte mult ca această coaliţie să continue împreună cu USR PLUS, o spun răspicat. De asemenea, îi transmit o provocare domnului Dacian Cioloş, am înţeles că se gândeşte la o poziţie de ministru. Dacă domnia sa vine de la Bruxelles pentru o poziţie de ministru, automat voi intra şi eu în Guvern alături de Florin Cîţu pe o altă poziţie, dacă domnia sa vine”.

Ludovic Orban: Klaus Iohannis este binevenit la congres

UPDATE 1. Ora 9.30. Ludovic Orban a fost primul care a sosit la Romexpo. El a declarat  că vor fi respectate toate procedurile, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului pentru preşedinţia PNL şi nu vor fi încercări de fraudare. Orban a mai spus că președintele Klaus Iohannis este binevenit la acest eveniment.”Încrederea mea este că nu vor fi încercări (de fraudare a votului – n.r.).

Ca preşedinte al partidului nu am avut ocazia să intervin, am avut o comisie de organizare a congresului, avem o comisie de numărare şi validare a voturilor, care este formată cu reprezentare paritară şi care este condusă de preşedintele Comisiei de organizare, domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului”, a afirmat Orban, la sosirea la Romexpo.

Orban a spus că preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la congres, fiind un partener al PNL.

„Este binevenit preşedintele. Preşedintele este partener al PNL şi nu este primul eveniment la care participă”, a adăugat Orban.

CONGRESUL PNL. A început scandalul. Oamenii lui Orban rup perdelele de la cabinele de vot pentru a acuza că votul nu este secret

Totul despre Congresul PNL

La Congres sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi, dintre care 493 sunt delegaţi de drept, restul sunt delegaţi aleşi după norma de reprezentare, conform statutului. Congresul a fost convocat de către Consiliul Naţional al partidului, reunit la la 30 mai 2021.
Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală.
De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

La Romexpo,  comercianţii s-au pregătit deja cu mici. La o singură terasă din apropiere s-a comandat o tonă de mici pentru cei 5.000 de delegaţi care vor veni din întreaga ţară.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată”, a precizat Cîţu.

Cum se va desfășura congresul PNL

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice. Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea Forţa Dreptei, iar Florin Cîţu cu moţiunea România Liberală

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un suflu nou. Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, un festival al democraţiei. Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este cea mai urâtă campanie cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu ‘pâinea şi cuţitul sunt la mine’, ‘dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni, spunea Orban.

Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.

Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă, spunea atunci Ludovic Orban.

Florin Cîţu: Ludovic Orban a ales un mod foarte urât să iasă din politică

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului. Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi cel mai mare susţinător al moţiunii de cenzură.

În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. „Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece, a declarat Florin Cîţu.

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

Exclusiv. Avem DOVADA! Ultrașii lui Orban au schimbat tactica: Va fi huiduit doar Florin Cîțu!