Editura Evenimentul si Capital

Conferința Think Health: Cei mai importanți actori din Sănătate, la aceeași masă

Zecile de participanți la Conferința Think Health au dezbătut, împreună cu invitații, strategia României în sistemul sanitar. FOTOGRAFII: Marius Vlad
Autor: | | 0 Comentarii | 563 Vizualizari

Pe 19 februarie, la The Ark, în Capitală, s-a desfășurat o amplă dezbatere privind starea sistemului sanitar și, în mod special, strategiile care pot fi și vor fi adoptate pentru ca România să intre pe drumul cel bun în acest domeniu. Toate acestea în contextul în care țara noastră se pregătește să preia președinția Consiliului European, anul viitor.

Date fiind subiectele anunțate pe agenda Conferinței Think Health, invitații au fost unul și unul, atât din țară cât și de peste hotare. Fiecare a abordat o altă temă, în funcție de specializare și de rolul pe care îl joacă sau în va juca de acum încolo.

Primul discurs i-a aparținut lui Ain Aaviksoo, Secretar general adjunct pentru Servicii Digitale și Inovație, la Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia. Țara sa a deținut deja președinția Uniunii Europene, așa că distinsul oaspete a vorbit despre modificările prin care a trebuit să treacă Estonia pentru a avea un mandat de succes.

Ain Aaviksoo a pus accent în primul rând pe informatizarea tuturor informațiilor și pe comunicarea directă dintre toate entitățile care compun un stat. „Îmi amintesc de momentul când noi eram exact în situația în care sunteți acum, dumneavoastră. Când ne pregăteam să preluăm mandatul la cârma UE și ne gândeam ce vatrebui să facem ca mandatul nostru să însemne ceva. Ce înseamnă să poți construi agenda Uniunii. (...) Este un rol extrem de puternic, în care poți pune pe masă proiecte care să se pună în aplicare în întreaga Uniune. (...) Și aici inovația este cea care dă avantajul competitiv”, a explicat invitatul.

Apoi a arătat și importanța deținerii unui mandat la cârma Uniunii.

„Viitorul sănătății este puternic influențat de digitalizare. Revoluția digitală în sănătate va permite o reală centrare a serviciilor medicale pe nevoile pacientului, crește gradul de acces, eficiența și calitatea serviciilor medicale, diminuează cheltuielile din sănătate și deschide noi oportunități economice”, a afirmat Aaaviksoo.

El a atras atenția că pentru a trece prin modificările care ne sunt necesare ca să ajungem la stadiul în care să putem face față unui asemenea mandat vor avea nevoie de ajutor și că nu trebuie să ezităm să-l cerem. Vom avea nevoie de ajutorul cetățenilor noștri, care trebuie să aibă încredere în implementarea unor măsuri benefice națiunii, dar și în ce ne pot oferi partenerii din zona business, bancară, IT, etc. Aceasta ar fi cheia succesului, spune oaspetele eston.

„Încrederea nu a aterizat în Estonia printr-un miracol. Ea se clădește și se câștigă”, a avertizat Ain Aaviksoo. Ca să exemplifice modificările prin care a trecut țara sa, el a arătat și modul în care acum, un cetățșean eston a ajuns să aibă deplin control asupra informațiilor din dosarul său medical.

„Accesul și controlul asupra informațiilor legate de sănătate este crucial. Acesta se bazează pe principiul fundamental că datele despre sănătate unei persoane îi aparțin acesteia. Ea trebuie să aibă acces la datele personale, control asupra modului în care sunt folosite, să poată delega accesul la aceste date și asupra drepturilor sale, și, nu în ultimul rând, să fie informat atunci când alte entități doresc să aibă acces la datele sale”, a spus acesta.

Ca o paranteză fie spus, niciunul din aceste principii nu se aplică în țara noastră, în acest moment.

Obiectivele Președinției României la „Think Health - Punctul de Inflexiune - discuţii privind proiectul României pe sănătate pentru Preşedinţia Consiliului UE din 2019”

Consilierul de stat la Administraţia Prezidenţială, Diana Loreta Păun, a afirmat că preluarea preşedinţiei Consiliului UE pentru România reprezintă o mare oportunitate, însă mandatul va fi unul provocator. „Mandatul României nu va fi unul uşor, dat fiind contextul. Pe de o parte, alegerile pentru Parlamentul European şi pe implementarea noilor direcţii de evoluţie, dar şi de economiile care se impun, să nu uităm de bugetul UE inclusiv pe domeniul sănătăţii şi care vizează reducerea prevalenţei bolilor netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetului, cancer, obezitate. În plus, întreaga Europă se confruntă cu un declin demografic deosebit de important şi cu îmbătrânirea populaţiei ori dincolo de aspectele implicate pe alte domenii trebuie să ne gândim că toate aceste aspecte sunt interconectate cu indicatorii stării de sănătate. Mă refer aici la speranţa de viaţă, la natalitate, fertilitate, mortalitate, indicatori la care România nu stă prea bine, plus acces la servicii, adaptarea serviciilor medicale pentru persoanele de vârsta a treia, resursa umană în sănătate. Acesta este cadrul general, unul extrem de sofisticat, deci şi responsabilitatea României este una majoră. Preluarea preşedinţiei Consiliului UE pentru România reprezintă o mare oportunitate, dar dacă nu suntem bine pregătiţi putem greşi foarte uşor”, a afirmat consilierul, la Think Health.

Potrivit Dianei Păun, este foarte importantă o planificare riguroasă, o coordonare şi o sinergie a tuturor actorilor din sistemul de sănătate la nivel național, pentru a putea face față provocării la nivelul Uniunii. Consilierul a mai spus că în domeniul sănătăţii preşedinţia Consiliului UE implică „două mari arii": sănătatea publică şi domeniul farmaceutic.

Sorina Pintea, exemplul elocvent

Prezentă la Think Health, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a avut o intervenția-exemplu. Asta pentru că, în funcția de manager al Spitalului Județean Baia Mare, a reușit ceva ce pare a a fi o minune în sistemul sanitar din țara noastră: să facă un uriaș spital de stat să fie profitabil și să ofere pacienților săi condiții ca în Vest. Cheia succesul, în cazul său, este să faci bani și, evident, profit, în condițiile legii, a spus Ministrul. Ea a amintit că toate spitalele din România au posibilitatea legală a efectuării de servicii medicale la cerere pentru a obţine venituri suplimentare, ceea ce multe astfel de instituții ignoră sau, mai rău, preferă să trimită la „privat” pacientul în loc să facă ele bani.

Ministrul a dat ca exemplu mandatul său de manager al Spitalului din Baia Mare, când unitatea medicală pe care a condus-o a reuşit să realizeze anul trecut venituri proprii de peste 6 milioane de lei doar în 2017, bani cu care a fost achiziţionată aparatură medicală.

O lege nouă nu pot să dau (ca să ajute spitalele de stat cu finanțare suplimentară, n.r.) pentru că există deja posibilitatea efectuării serviciilor medicale la cerere. Doar mergând, stimulând, vorbind şi arătând că se poate. Cred că asta este cel mai important, să arătăm că se poate. În primul rând, o să discut cu managerii din subordinea Ministerului Sănătăţii, apoi cu toţi ceilalţi. (..) Da, se poate, există acest articol care îţi permite să faci asta. Să poţi să te finanţezi singur”, a declarat Sorina Pintea. Doar din banii obținuți astfel, Spitalul Județean din Baia Mare a reușit să cumpere trei aparate Computer Tomograf și unul de rezonanță magnetică.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a punctat faptul că dezvoltarea unei strategii coerente în sănătate are nevoie de alinierea tuturor forțelor politice pe aceleași obiective, iar apropiata preluare a Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate în acest sens. „Felul diferit în care oamenii au început să se raporteze la sănătate va revoluționa arhitectura sistemelor din această industrie. Sistemul paternalist va dispărea, în favoarea celui bazat pe colaborare” a afirmat Usman Khan, directorul executiv al European Health Management Association. ”Modul în care se realizează accesul la tratament, calitatea serviciilor medicale și prețul acestora sunt trei parametri care definesc un sistem coerent de sănătate. Este misiunea sectorului politic să echilibreze cele trei elemente în favoarea pacientului” a adăugat Usman Khan.

Alexandru Velicu, Președintele ANMDM, a amintit că agenția este în plin proces de reformare: ”Cred că e foarte important să amintesc tuturor că, din dorința de a nu mai exista situații de discontinuități pe piața medicamentului, ANMDM a creat în septembrie 2016 un mecanism propiu de raportare denumit <>, prin intermediul căruia fiecare medic poate semnaliza orice discontinuitate din sistem ori lipsa oricărui medicament folosind adresa de e-mail lipsamedicament@anm.ro”

Pentru Laszlo Attila, Președintele Comisiei pentru Sănătate Publică, prioritățile perioadei următoare sunt regândirea sistemului de rezidențiat, legea prevenției, implementarea bugetelor multianuale, pentru o mai mare predictibilitate a bugetului sănătății.

Răzvan Vulcănescu, Președinte ad interim Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prezentat prioritățile instituției pe termen scurt: prelucrarea corectă a datelor puse la dispoziția CNAS. „Avem capacitatea sa regândim și să reformăm corect sistemul dacă evaluăm datele existente prin utilizarea acestora poate printr-un mecanism de tip HSA”, gestionarea anumitor riscuri după același model precum un asigurator privat, identificând afecțiunile care ar trebui acoperite în perioada imediat următoare.

Referitor la contractele cost volum, din 2015 până în prezent acestea au înregistrat o evoluție favorabilă, președintele CNAS subliniind faptul că creditele bugetare şi de angajament aferente programelor naţionale de sănătate curative au crescut cu 20% față de anul trecut și că legislația aferentă este în continuare perfectibilă. Se pot lua în calcul și soluțiile multiple winners la contractele cost volum, cu condiția ca legislația să stabilească mai mulți câștigători, care să formeze contractul, astfel încât spitalul să nu ajungă în imposibilitatea de a furniza servicii medicale. Recomandarea Consiliului Concurenței este ca intervalul optim de derulare a contractelor cost volum să fie de 1 an, pentru a permite în felul acesta accesul mai multor furnizori. Pentru contractele multianuale, lucrurile trebuie gândite în perspectivă și trebuie să se țină cont, de asemenea, și de specificul legislației existente
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate