Lucrăm la un proiect privind finanțarea start-up-urilor care vor avea la dispoziție între 100-150 de milioane de euro pentru finanțare din bani europeni”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul conferinței Capital Bankers 2014 – Finanțări pentru IMM-uri, organizată de revista Capital. Firmele noi ar putea accesa fonduri de până la 50.000 de euro, având în acționariat și statul în proporție de 10-15% în companie.

„Să nu mai finanțăm frizerii, florării, berării”

Comisia Europeană a aprobat, la începutul lunii august, acordul de parteneriat cu România, a 11-a țară din cele 16 care au încheiat până în prezent înțelegerea. Ministrul Fondurilor Europene a precizat că vor fi alocate peste 4 milioane de euro pentru investiții în zona privată. Acesta a menționat că fondurile vor merge la proiecte de impact și că nu vizează proiecte care au un public țintă restrâns. „Adică nu să finanțăm tot felul de florării și berării, ci companii din domeniile prioritare, care fac producție și asigură export, în special în afara UE, pentru că urmărim să nu mai fim dependenți de spațiul european”, a declarat ministrul, prezent la conferința Capital Bankers 2014 – Finanțări pentru IMM-uri.

Ajutoarele de stat susțin firmele

Din păcate, procentajul românilor implicați în activități care aduc valoare adăugată este mic, de doar 30% din populația activă, a declarat, în cadrul evenimentului, Tiberiu Negulescu, senior manager Deloitte. „De asemenea, doar 30% dintre companiile existente în România generează profit”. Potrivit specialistului Deloitte, industria este unul din domeniile care generează valoare adăugată brută și, implicit, creștere economică. Totodată, acesta a avertizat asupra faptului că multe firme sunt deja foarte îndatorate, motiv pentru care accesul la finanțare este limitat.

Reprezentantul Deloitte a arătat că firmele se pot finanța și prin legislația privind ajutoarele de stat, precizând că majoritatea companiilor care au aplicat pentru acest tip de finanțare au fost românești, mare parte din sectorul auto, construcții și IT, numărul acestora fiind în creștere. În ceea ce privește companiile străine, cele mai active au fost cele din Germania și SUA. „România va continua să investească în scheme de ajutor de stat, respectiv cel puțin 1,2 miliarde de euro, în perioada 2014-2020”, a adăugat Tiberiu Negulescu.

Credite garantate de stat

Pentru a-și crește șansele de a-și finanța afacerea printr-un credit bancar, întreprinzătorii pot apela la soluția garantării creditului cu ajutorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Prin instrumentele Fondului, se poate garanta 50-80% din valoarea liniei de credit, dar nu mai mult de 5 milioane de lei, pentru o perioadă de maximum trei ani, a spus Simona Mureșan, director executiv, Direcția Strategie, Programe Guvernamentale și Relații Instituționale, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

În cazul proiectelor cu fonduri europene, FNGCIMM oferă garanții până la 2,5 miloane euro și aprobarea dosarului se face în cel mult trei zile lucrătoare. Care sunt pașii? Banca cere FNGCIMM să emită o garanție, pe baza dosarului de credit, după care analizează solicitarea și emite scrisoarea de garantare. În baza acesteia, banca semnează contractul de credit cu beneficiarul.

Una din cele mai active bănci care finanțează proiecte cu Fonduri Europene este Eximbank. Șerban Ghinescu, director Executiv al Diviziei Corporate Eximbank, a spus că banca lucrează strict cu persoane juridice și politica lor este să sprijine absorbția fondurilor europene prin oferirea accesului la creditare a IMM-urilor, respectând normele bancare. Acesta a amintit și de produsul care vine în sprijinul companiilor, „Informația Comercială și de Credit”, un instrument prin care o firmă își poate cunoaște viitorul partener comercial înaintea încheierii unui contract.

Soluții de la specialiști

Vorbitorii la conferința „Capital Bankers – Finanțări pentru IMM-uri”, organizată de revista „Capital”, au discutat pe marginea problemelor cu care se confruntă firmele mici și mijlocii în realitatea economică și au propus soluții pentru rezolvarea acestora. Printre speakeri s-au mai numărat profesorul de economie la ASE Cristian Păun, Ruxandra Ogrendil, specialist în majorarea de capital de la Pathfinder Management & Consulting și director regional Europa Centrală și de Est pentru IMC International. Tema soluțiilor financiare pentru dezvoltarea afacerilor a fost abordată de Cristina Alexandru, cofondator Startups.ro, Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Țiriac Bank, precum și Felix Daneliuc, CEO Raiffeisen Leasing IFN.