Evenimentul Zilei > Economie > Condiții mai dure pentru băncile de pe piața locală, de la 1 ianuarie
Condiții mai dure pentru băncile de pe piața locală, de la 1 ianuarie

Condiții mai dure pentru băncile de pe piața locală, de la 1 ianuarie

Banca Naţională a României a decis implementarea amortizorului de capital aferent altor instituţii de importanţă sistemică (amortizorul O-SII), la nivel individual, subconsolidat sau consolidat, după caz, situat la un nivel de 1% din valoarea totală a expunerii la risc pentru toate instituțiile de credit identificate ca având o importanță sistemică în anul 2015, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul BNR.

Băncile de importanţă sistemică identificate în baza datelor disponibile pentru finele trim. II 2015 și scorurile obținute de acestea în urma calculării indicatorilor obligatorii recomandați de ABE sunt următoarele: Banca Comercială Română S.A. (1.801 p.b.), BRD – Groupe Société Générale S.A. (1.430 p.b.), UniCredit Bank S.A. (1.075 p.b.), Raiffeisen Bank S.A. (963 p.b.), Banca Transilvania S.A. (937 p.b.), Alpha Bank Romania S.A. (473 p.b.), Garanti Bank S.A. (405 p.b.), CEC Bank S.A. (359 p.b.), Bancpost S.A. (328 p.b.).

Decizia a fost luată la recomandarea Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară din data de 26 noiembrie 2015.

Cerința suplimentară de capital este aplicabilă băncilor persoane juridice române începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Banca Națională a României evaluează periodic instituțiile de credit din perspectiva importanței sistemice, în conformitate cu prevederile Ghidului elaborate de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) în acest sens.

În conformitate cu aceste reguli, care permit ridicarea/coborârea pragului standard de 350 puncte de bază cu 75 puncte de bază (art.9 din Ghid), BNR va utiliza pragul de 275 puncte de bază pentru desemnarea automată a instituțiilor având un caracter sistemic.

Acest prag conduce la o mai mare omogenitate a grupului de instituții sistemice identificate, existând o diferență foarte mică între scorul ultimei bănci încadrate în grupa instituțiilor sistemice și prima bancă ce este exclusă din această categorie în condițiile utilizării pragului standard de 350 p.b., scrie în comunicatul BNR.

De asemenea, elimină situațiile în care băncile identificate ca fiind sistemice în conformitate cu indicatorii suplimentari utilizați de BNR pentru surprinderea particularităților sistemului bancar național nu sunt desemnate ca având caracter sistemic în prima etapă de evaluare (respectiv cea a calculării indicatorilor obligatorii), ca urmare a utilizării unui prag prea ridicat.

Potrivit BNR, în conformitate cu recomandările Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară, începând cu data de 1 ianuarie 2016 sunt aplicabile următoarele cerințe privind amortizoarele de capital: (i) amortizorul de conservare a capitalului în cuantum de 0,625 la sută din valoarea totală a expunerilor ponderate la risc ale instituțiilor de credit persoane juridice române, (ii) amortizorul anticiclic de capital în cuantum de zero la sută și (iii) amortizorul O-SII în cuantum de 1 la sută din valoarea totală a expunerii la risc pentru toate instituțiile de credit identificate ca având o importanță sistemică în anul 2015.

Astfel, pentru cele nouă bănci de importanță sistemică identificate de BNR, noua cerință de capital cumulată aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2016 este de 6,125% din fondurile proprii de nivel 1 de bază. Procentul aplicat în 2015 este de 4,5%.

Pentru celelalte bănci, noua cerință de capital crește de la 4,5% la 5,125%.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.