Evenimentul Zilei > Economie > Condiția esențială pentru ca economia să nu intre în colaps
Condiția esențială pentru ca economia să nu intre în colaps

Condiția esențială pentru ca economia să nu intre în colaps

Pentru a nu se produce un cataclism economic, este nevoie ca bursele să rămână deschise

Federaţia Europeană a Burselor de Valori, care reprezintă 36 de burse, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a înaintat un comunicat în cadrul căruia se vorbește despre această perioadă critică. Esențial pentru ca lumea economică să nu se prăbușească este legat de funcționarea acestor burse, care nu se pot închide.

Bursele membre ale Federaţiei Burselor Europene (Federation of European Securities Exchanges – FESE) nu sunt imune la efectele declanşate de răspândirea rapidă a Covid-19 şi de impactul său asupra mediului economic. Deşi această situaţie nu este lipsită de provocările sale pentru burse, este crucial ca pieţele să rămână deschise.

Pieţele bursiere reglementate îndeplinesc o funcţie socială şi economică care trebuie să prevaleze în momentele de incertitudine. Bursele joacă un rol cheie în asigurarea formării preţurilor, a transparenţei şi a lichidităţii. Împiedicarea îndeplinirii acestui rol ar avea un impact uriaş nu doar asupra economiei, ci şi a societăţii. Aceste funcţii au fost puse la încercare în trecut, de exemplu, în timpul crizei financiare – când alte surse de lichiditate s-au contractat – bursele au continuat să funcţioneze cu succes. Această situaţie nu este diferită, bursele ar trebui să continue să fie operaţionale pentru a menţine încrederea.

Bursele europene vor rămâne şi trebuie să rămână deschise tot timpul pentru a asigura siguranţa, integritatea şi corectitudinea într-un mod sigur şi transparent. Tehnic şi operational: Pieţele continuă să funcţioneze în mod ordonat şi transparent, în ciuda condiţiilor extreme de tranzacţionare declanşate de criza Covid-19”, arată comunicatul.