Evenimentul Zilei > Actualitate > Condamnat pentru înșelăciune în țară, mare filantrop în Ucraina. Povestea lui Dumitru Morhan. VIDEO
Condamnat pentru înșelăciune în țară, mare filantrop în Ucraina. Povestea lui Dumitru Morhan. VIDEO

Condamnat pentru înșelăciune în țară, mare filantrop în Ucraina. Povestea lui Dumitru Morhan. VIDEO

Un om de afaceri, urmărit general în România, a fost făcut cetățean de onoare într-un oraș din Ucraina, unde a fugit ca să scape de pușcărie.

Un om de afaceri din Suceava, Dumitru Morhan, a fost condamnat într-un dosar de înșelăciune de autoritățile române. Din iunie 2014 el a fugit în Ucraina, unde duce o viață de lux în orașul Storojineţ. Iar asta nu este tot, zilele trecute, Dumitru Morhan și-a anunțat cunoscuții rămași în țară că urmează să fie recompensat de primăria orașului în care s-a adăpostit de autoritățile române.

El a primit distincția în cadrul unui eveniment organizat de Zilele Oraşului. La ceremonie, omul de afaceri și-a făcut apariția însoțit de o echipă de filmare, cu buzunarele pline de dolari și grivni (moneda oficială în Ucraina). Până la scenă, unde urma să fie premiat, Morhan a împărțit bani în stânga și în dreapta, tuturor cerșetorilor pe care i-a întâlnit.

Și ca să demonstreze tututor cât de tare este s-a fotografiat împreună cu poliţiştii care asigurau ordinea la eveniment.

Premiat pentru activități filantropice

Omul e afaceri a primit o diplomă din partea Primăriei Storojineţ pentru „poziția civică activă, pentru activitatea filantropică (…) ajutorul constant în realizarea acţiunilor filantropice, contribuţia personală de umanism şi empatie”.

Tot în cadrul aceleași manifestări, fugarul român a mai primir o distincție – tot o diplomă – din partea Uniunii Ofiţerilor din Structurile de Forţă şi a altor Formaţiuni Militare. Aceasta este o asociație a ofiţerilor pensionari care au activat în Poliţie şi Servicii Secrete. Diploma i-a fost acordată pentru „poziţia civică, înaltul profesionalism, devotament, iniţiativa de voluntar, pentru activitatea îndelungată, constantă, sârguincioasă, de acordare a ajutorului material, financiar, spitalelor, invalizilor, persoanelor vârstice şi pentru contribuţie deosebită în edificarea statului ucrainean”.

Omul de afaceri susține că stă legal în Ucraina

Dumitru Morhan susţine că a intrat în Ucraina legal şi că avea în conturi 5 milioane de euro pe care i-a investit. Ar fi cumpărat o linie de îmbuteliere a apei minerale şi o fabrică de dulciuri.

„Am fost numărul 1 în România, sunt numărul 1 şi în Ucraina (…). Am investit în Ucraina 50 de milioane de euro. Am luat una dintre cele mai mari fabrici de apă minerală din Ucraina. Business-ul merge foarte bine. Avem investiţii serioase şi la Hmelnitc. Avem o fabrică de zahăr şi dulciuri. Ne ocupăm şi de construcţii”, a declarat românul, conform Adevărul.

El susține că a fost condamnat pe nedrept în România şi că nu trebuie să ispășească nici o condamnare.

Povestea lui Dumitru Morhan

Dumitru Morhan a deținut în judeţul Suceava o fabrică de lactate şi o balastieră, iar la începutul anilor 2000, s-a înscris în Uniunea Ucrainenilor din România. A fost condamnat la trei ani de închisoare în de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar privind o tentativă de înșelăciune căreia i-a picat victimă văduva fostului deputat Ştefan Tcaciuc. El a întocmit în fals un contract de împrumut cu dobândă, conform căruia ar fi avut de recuperate de la Tcaciuc suma de 80.000 dolari.

El a folosit contractul în instanță, încercând să scoată de la moșternitorii deputatului 97.643 dolari. În acest scop, bărbatul a inițiat două procese civile, fără succes.

Cazul a fost preluat de procurori, iar Dumitru Morhan a fost condamnat și închis. A ieșit din  închisoare în primăvara anului 2014, iar câteva luni mai târziu a plecat din țară. Aceasta deoarece era judecat într-un al doilea dosar de înșelăciune. A fost condamnat din nou, pentru 2,6 ani de închisoare cu executare, pedeapsă la care a fost adăugat un spor de 1 an.

De atunci, autoritățile românești încearcă să-l aducă în țară, să-și ispășească pedeapsa.