Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Florin Iordache a obţinut 185 de voturi pentru şi 43 contra.

În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. Dircă a obţinut 174 voturi pentru şi 17 contra. Ceilalţi candidaţi pentru cele două funcţii au fost respinşi, prin vot.

Votul a fost secret, cu buletine. Salariul lui Florin Iordache  ar fi de 12.000 de lei pe lună. Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață.

Știrea inițială

Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au dat marţi aviz favorabil pentru candidaţii la funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi, respectiv, preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul instituţiei.

Membrii celor două comisii au constatat că cei şase candidaţi îndeplinesc condiţiile impuse de lege.

Deputatul PSD Florin Iordache, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi secretarul general al Consiliului Legislativ, Ionuţ Duli Mazâlu, şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ şi-au depus candidaturile senatorul USR George Edward Dircă, Rodica Penescu şi Andrei Ciochiu.

Votul va fi secret, cu buletine.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după ce fostul președinte Dragoș Iliescu a părăsit această funcție, în vară. Fostul președinte al instituției, în vârstă de 77 de ani, s-a aflat la condc conducerea Consiliului Legislativ de douăzeci și cinci de ani.

De asemenea, şi funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a devenit vacantă după demisia lui Gheorghe Popescu.

În cazul președintelui Consiliului Legislativ, legea nu a stabilit limite ale mandatului și nici o procedură de revocare, astfel încât, se poate spune că viitorul președinte va deține acest mandat oricât de mult va dori, fără să poată fi înlocuit.

Ce rol are Consiliul Legislativ

Consiliul Legislativ este organismul care avizează toate inițiativele legislative care sunt depuse în Parlament, înainte ca acestea să intre în dezbaterea senatorilor și deputaților.

Surse politice spun că cele mai mari șanse să ocupe poziția de președinte al Consiliului Legislativ, dintre cei trei candidați, le-ar avea deputatul PSD Florin Iordache. De altfel, această funcție ar fi o compensație pentru Iordache dat fiind că nu a mai prins un loc eligibil pe listele de candidați ai PSD la alegerile parlamentare programate la începutul lunii decembrie.

Florin Iordache este parlamentar din anul 2000, când a fost ales pentru prima oară pe listele PSD. În anul 2016, a fost ales președinte al Camerei Deputaților, în locul lui Valeriu Zgonea, funcție pe care a ocupat-o între 13 iunie și 21 decembrie 2016.