Evenimentul Zilei > Actualitate > Concluzie după un weekend cu vreme bună pe litoral. Care sunt cele mai murdare plaje de la Marea Neagră
Concluzie după un weekend cu vreme bună pe litoral. Care sunt cele mai murdare plaje de la Marea Neagră

Concluzie după un weekend cu vreme bună pe litoral. Care sunt cele mai murdare plaje de la Marea Neagră

Ecologiştii au făcut un top al celor mai neprimitoare plaje de la noi - după ce au inventariat gunoaiele strânse de pe 10 sectoare de nisip.

În urma unei acțiuni de anvergură, ecologiştii de la Mare Nostrum au adunat peste 5.500 de deşeuri de pe 10 sectoare de plajă, anunță știrileprotv.ro. Cele mai multe dintre gunoaie sunt din plastic: ambalaje, capace, pungi, dar şi jucări uitate sau abandonate.

Cele mai murdare zone, decretate după acțiune, sunt Năvodari şi Mamaia Nord, în timp ce la polul opus, Tuzla are cel mai curat nisip.

Probleme mari și la plaja sălbatică Vadu – arie protejată

Cel mai murdar sector de plajă de pe litoralul românesc, potrivit ecologiștilor, este plaja din Năvodari. Din această zonă au fost strânse 1.400 de deşeuri

Cercetătorii avertizează că, pe lângă mizerie și afectarea mediului, resturile aruncate la întâmplare pe plajă pot fi înghiţite de vietăţile marine, care sunt apoi pescuite și …puse pe masa turiștilor. După Marea Mediterană, Marea Neagră înregistrează cea mai mare cantitate de gunoaie.

Reprezentanţii Mare Nostrum s-au întâlnit inclusiv cu administratorii plajelor pentru a le face recomandări prietenoase cu mediul: să monteze coşuri de gunoi proporţionale cu perimetrul de plajă, preferabil de colectare selectivă, dar şi scrumiere la fiecare umbrelă.