Evenimentul Zilei > Social > Concediu medical fără contract de muncă! Acum este posibil, dar trebuie să plătești din timp
Concediu medical fără contract de muncă! Acum este posibil, dar trebuie să plătești din timp

Concediu medical fără contract de muncă! Acum este posibil, dar trebuie să plătești din timp

Persoanele care nu au contracte de muncă, ci funcționează cu alte tipuri de angajamente, pot beneficia totuși de concediu medical.

Condiția este aceea să încheie un contract cu casa de sănătate și plătească lunar o contribuție ce poate varia, în funcție de venitul lunar ales, dar care se raportează la salariul minim brut.  Mai exact asigurarea individuală pentru concedii medicale a celor care nu au venituri se face conform OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Pe cine vizează legea

Concediile care sunt vizate de legea menționată sunt: concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;  concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale; concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav; concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal. Iar asigurarea se face în baza unui contract încheiat cu casa de sănătate de care aparține persoana, iar cel care vrea să se asigure este condiţionat de plata unei contribuţii (lunare) în cotă de 1% aplicate asupra venitului lunar ales, înscris în contractul de asigurare. 

„Venitul lunar pentru care se optează plata contribuţiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia, cu excepţia persoanelor care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuţiei este un venit ales care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nici mai mare decât valoarea a de 12 ori a acestuia”, prevede ordonanța. Asta înseamnă pentru 2023, că dacă salariul minim e 3.000 de lei, venitul lunar ales la care se aplică acel 1% este de cel puțin 3.000 de lei și de cel mult 9.000 de lei. Cu alte cuvinte, contribuția lunară e undeva între 30 lei și 90 lei – ca regulă.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: