Inspectorii de muncă avertizează că au întâlnit, tot mai des în ultima perioadă, fenomenul concediu ''fantomă'', transmite corespondentul RRA din județul Sălaj. Cele mai multe deficienţe au fost constatate la angajatori din mediul privat.  

Luminiţa Nemeş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj, a declarat: "Se constată pe piaţa muncii pot să spun dispariţia noţiunii de concediu de odihnă. Practic, concediul de odihnă al lucrătorilor este evidenţiat în foile de pontaj, dar în realitate lucrătorul nu beneficiază de concediu de odihnă. Aceste lucruri le constatăm tocmai din sesizările primite de la lucrători care în momentul în care încetează raportul de muncă la un anumit angajator nu beneficiază nici de plata dreptului de concediu neefectuat, pe care fiecare lucrător îl ştie ca şi număr, dar în controalele care se desfăşoară ca urmare a sesizărilor se constată că, de fapt, acel lucrător apare în foile de pontaj şi în ştatele de plată evidenţiat cu concediul de odihnă". 

Autorităţile solicită intensificarea controalelor. Vegh Alexandru, subprefectul judeţului Sălaj, spune: "Nu este normal să se întâmple, este prevăzut ca angajatul să se recreeze pe parcursul unui an."

Institutul de Muncă avertizează că a crescut şi numărul angajaţilor trimişi în concediu fără salariu, deşi nu au fost informaţi în prealabil, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, astfel încât angajatorul să nu plătească taxe la stat.