Evenimentul Zilei > Economie > Companiile mari au intrat în zodia insolvenței
Companiile mari au intrat în zodia insolvenței

Companiile mari au intrat în zodia insolvenței

Creșterea economică nu se prea resimte în rândul firmelor. România conduce în regiune la numărul cazurilor noi de incapacitate de plată

La fiecare companie nou înregistrată, cel puţin alte două îşi întrerup activitatea.

Numai anul trecut, 127.870 de companii şi-au întrerupt activitatea în primele 11 luni, în creştere cu 7% comparativ cu 2014, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Chiar dacă numărul firmelor care au intrat în insolvenţă s-a redus la jumătate în 2015 față de 2014, problema este că în această situație au început să se afle mai ales firmele mari, astfel că impactul în economie, estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active, este de două ori mai mare, conform unui raport al companiei de consultanță Coface. Zeci de mii de locuri de muncă sunt afectate.

Băncile nu dau credite

Un studiu realizat de compania de insolvenţe CITR, ale cărui concluzii au fost publicate ieri, arată că în România sunt 22 de companii la 1.000 de locuitori, iar din 1.000 de firme active, 45,4 sunt în insolvență. Comparativ, media Europei Centrale și de Sud-Est este de peste 70 de companii la 1.000 de locuitori și mai puțin de 15 insolvențe la 1.000 de firme active. „Astfel, deși România se află pe penultimul loc în Europa de Est după numărul de companii active la 1.000 locuitori, ne aflăm în continuare pe primul loc după numărul de insolvențe la 1.000 companii active”, se arată în studiul citat.


Piețele din nordul Africii sau Golful Persic sunt noul El Dorado pentru firmele din energie


Una dintre cauze este că finanțarea bancară rămâne blocată, potrivit CITR. Sau, „există o tendinţă indicată de ANAF ca practică să bagi în insolvenţă firma, laşi creditorii fără bani şi deschizi o nouă firmă, uneori chiar cu acelaşi obiect de activitate”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Totuşi, datele CITR arată că peste 50% dintre companiile de impact în economia românească sunt în dificultate.

Industria, pusă pe butuci

De asemenea, circa 23% dintre companiile mari intrate în insolvență în 2015 sunt din domeniul industriei, impactul lor asupra economiei fiind multiplicat prin efectul de domino.

Numai în energie, de pildă, lipsa proiectelor de investiții, dar poate și neadaptarea la piață au făcut ca majoritatea firmelor de servicii tehnologice din domeniu să fie în insolvență, spre lichidare sau oricum cu pierderi anul trecut. Şi vorbim de companii mari, precum Condmag, Prospecţiuni, UCM Reşiţa, TMCUB sau Energopetrol. Majoritatea încearcă acum să se reorienteze spre export, în zone mai puțin frecventate, ca nordul Africii sau Golful Persic.