Compania maghiară confirmă disponibilitatea livrărilor de gaze în Transnistria, dar tranzitul depinde de Ucraina
- Sanda Frunze
- 11 februarie 2025, 13:08

Compania maghiară MET Group a confirmat că este pregătită să livreze gaze în Republica Moldova, însă acestea pot avea loc doar dacă Ucraina permite tranzitul. Într-un comunicat, MET susține că situația actuală este una de natură umanitară și necesită sprijin din partea întregii comunități europene.
„Suntem pregătiți pentru livrări de gaze în orice punct din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Dar aceste livrări pot avea loc doar dacă Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina este pregătit pentru acest lucru. Aceasta este o situație umanitară care necesită ajutor imediat nu doar din partea noastră, ci și a întregii comunități europene”, se arată în comunicatul MET Group.

Sursa foto: group.met.com
Tiraspolul respinge ajutorul european, iar livrările de gaze vor continua prin intermediari
În urma refuzului administrației de la Tiraspol de a accepta un ajutor european de 60 de milioane de euro, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o derogare de la legislația actuală pentru a permite livrările de gaze către regiunea transnistreană printr-un trader european. Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), începând cu 13 februarie, Tiraspolul va primi zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze, iar orice volum suplimentar va fi supus impozitării de către autoritățile de la Chișinău.
Livrările vor fi realizate de compania MET Gas and Energy Marketing AG, trader activ pe piața europeană de gaze, și achitate de JNX General Trading L.L.C., din Dubai. Gazul va fi adus la frontiera Republicii Moldova și transportat către regiunea transnistreană printr-un acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Soluțiile temporare ale Chișinăului: evitarea crizei energetice, dar fără rezolvări pe termen lung
Amintim că Uniunea Europeană a aprobat recent un pachet de sprijin energetic de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, din care 30 de milioane de euro au fost deja alocate pentru cumpărarea de energie electrică și livrarea gazelor în regiune, 100 de milioane de euro vor fi acordate până la mijlocul lunii aprilie pentru compensarea facturilor achitate de consumatorii de pe malul drept al Nistrului, iar 60 de milioane de euro erau prevăzute pentru sprijinirea cetățenilor din regiunea transnistreană, cu condiția respectării drepturilor fundamentale și ajustării tarifelor la energie.

Sursa foto: gov.md
Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie, Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, afectând în special stânga Nistrului, unde autoritățile separatiste primeau anterior gaze gratuite din Rusia.