Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a promis președintelui ucrainean Petro Poroșenko, în martie, că Executivul UE va propune în aprilie adoptarea regimului de călătorie fără vize pentru ucraineni.

Ucraina a luat măsurile cele mai importante pentru a primi deschiderea față de UE, în privința călătoriilor, și acum așteaptă ca UE să facă următorul pas. „Ar putea părea că ignorăm alegătorii olandezi, dar noi trebuie să ne îndeplinim promisiunea făcută Ucrainei, care a îndeplinit criteriile”, a spus sursa citată de Euractiv.

Propunerea trebuie aprobată de o majoritate calificată a statelor membre UE și de Parlamentul European, pentru a putea fi pusă în practică.

Țările UE pot reinstaura temporar vizele, în cazul în care se vor confrunta cu o migrație prea mare. Olandezii au respins, cu 61%, săptămâna trecută, într-un referendum cu o rată de participare de 32%, care nu este obligatoriu pentru autorități, adoptarea Acordului de Asociere cu Ucraina.
 
Este responsabilitatea Olandei să ia măsuri în continuare și sugereze ce urmează, a explicat Comisia.

Ucraina nu este singura țară care așteaptă cu sufletul la gură eliminarea vizelor de călătorie în UE, La fel este și Turcia, căreia i s-a promis un acord în iunie, dacă Abnkara îndeplinește multe condiții. Comisia lucrează și la o propunere în ceea ce privește Kosovo.