Evenimentul Zilei > Politica > Comisia Europeană dă undă verde
Comisia Europeană dă undă verde

Comisia Europeană dă undă verde

Executivul comunitar are încredere că România va reuși să gestioneze cu succes președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, funcție pe care o va prelua la 1 ianuarie, după Austria.

Declarația președintelui Klaus Iohannis a făcut furori în întreaga Europă. Șeful statului declara recent că România nu este pregătită să preia această funcție. Finlanda, care urmează să preia președinția după România, a reacționat imediat și a anunțat, prin vocea premierului Juha Sipilä , că în contextul tensiunilor politice din România, este pregătiă să preia președinția Consiliului Europei, în cazul în care țara noastră ar decide că nu poate să o preia.

„Nu suntem îngrijoraţi. Avem încredere în profesionalismul apropiatei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene şi în nivelul mulţumitor al organizării administrative înaintea sa. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas.

Comisia Europeană susține că are toată încrederea, însă preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a făcut un apel pentru un consens politic naţional necesar în România înaintea şi pe perioada asigurării Consiliului UE.