De regulă, în fotbal, se zice că latinii trăiesc cel mai intens meciurile. Fotbalul a devenit de mult o „religie” pentru sud-americani, iar acest lucru se poate observa cu ușurință la fiecare joc al naționalelor de pe acest continent. La Campionatul Mondial din Rusia, fanii sud-americani și-au susținut frenetic echipele, venind întrun număr impresionant pe tărâmul rusesc.

Însă, bucuria latinilor se poate transforma foarte ușor și în tragedii. Cea mai neagră amintire care are legătură cu un Campionat Mondial este cea din 2 iulie 1994, după turneul final din SUA, după un meci al Columbiei cu țara organizatoare, încheiat cu victoria nord-americanilor, scor 2-1. Din păcate, a fost și ziua în care un fotbalist columbian și-a semnat condamnarea la moarte. Fundașul Andres Escobar a avut atunci ghinionul de a-și trimite balonul în propria poartă, iar Columbia rămânea fără șanse de a se califica din grupele Mondialului.

Tristețea a fost prea mare pentru columbieni, iar mafioții celebrului traficant de droguri Pablo Escobar l-au executat cu sânge rece în plină stradă pe Andres, căpitanul naționalei „Los Cafeteros”, la zece zile de la eliminarea naționalei de la CM. După meciul cu SUA, jucătorii columbieni plângeau, terorizați, în vestiar. Primeau telefoane din țară, și aflau că familiile lor fuseseră răpite, bătute ș.a.m.d., de mafia drogurilor și a pariurilor din Columbia.

De atunci, columbienii au continuat să joace la fel de frumos pe teren, la fel de intens, dar amenințările cu moartea nu au încetat. La Mondialul din Rusia, Columbia a fost eliminată, marți, în „optimi”, de Anglia, scor 1-1 (3-4, după loviturile de departajare).

 

„Oricum sunteți morți”

Potrivit celor de la „Daily Mail”, jucătorii columbieni care au ratat penalty-urile de marți au primit amenințări cu moartea. Este vorba despre Mateus Uribe și Carlos Bacca, cei care au fost ghinioniști la poarta Angliei. Primul a tras în transversală, iar execuția lui Bacca a fost apărată. Așadar, la 24 de ani după tragicul incident în care a fost implicat Andres Escobar, jucătorii acestei naționale rămân în continuare terorizați. „Nu vă mai întoarceți. Luați-vă zilele! Oricum sunteți morți!”, li s-a scris celor doi pe rețelele de socializare. „Mori, Carlos Bacca! Fiu de târfă. Nimeni nu te vrea, nu te mai întoarce”, „Uribe, ești un rahat. Sper să mori”, sau „Te urăsc, Carlos Bacca. Îți urăsc nepăsarea, porecla de animal și jocul tău ca un fund. Ești mai rău decât cancerul. La cancer, cel puțin, te duci la doctor și mai poți scăpa. Mai bine, cazi în depresie și te sinucizi! Nu mai trăi în agonie”, au fost mesajele postate pe Twitter.

 

Fratele lui Andres Escobar se teme

La scurt timp după eliminarea Columbiei de la Campionatul Mondial din Rusia, fratele regreatului jucător Andres Escobar (foto) a vorbit despre amenințările cu moartea primite de Uribe și Bacca: „Mă tem să nu văd alt jucător ucis. Noi, columbienii, n-am învățat nimic din trecut. Aș vrea să trimit un mesaj celor care cred că pot rezolva lucrurile cu violență, cu arme, celor care cred că pot lua viața cuiva doar pentru că a făcut o greșeală. Fotbalul este un joc, e sport. Sper ca tragedia noastră să nu se mai repete”.