O mare parte din tablourile din colecția de artă luată din șpagă de fostul ministrul al Finanțelor, Darius Vâlcov, erau cumpărate de la cea mare casă de licitație din lume, Christie’s.Spre exemplu, lucrarea „Victor Hugo” a pictorului Andy Warhol (1928- 1987) a fost cumpărată cu 30.000 de dolari.

Deși erau ascunse în spatele unor pereți falși, lucrările lui Vâlcov erau deja prezentate pe site-ul unei galerii din România. Lucrarea „Zână”, realizată în tuș pe hârtie, a lui Pablo Piccaso (1881-1973), găsită de procurorii în spatele pereților, este prezentată și pe site-ul Galeriei Raphael. Surprinzător, directorul ga leriei este Miss Univers România 2011, Larisa Popa. Aceasta este chiar din Slatina, unde Vâlcov a fost primar (2008-2012).


FOTO: Pictură semnată de Aurel Băeșu (1896-1928). Lucrările artistului sunt evaluate între 1.000 și 7.000 de euroLarisa Popa nu a dorit să explice cum a reușit să pozeze pentru galeria sa tablourile luate de Vâlcov din mită, care erau ascunse în pereți. În pregătirea apărării, avocații senatorului susțin că acesta intenționa să-și deschidă o galerie de artă.


FOTO: Lucrarea grafi că „Lupta Centaurilor III” îi aparține lui Pablo Picassoși este evaluată la 3.7000 de euroDNA a căutat comorile lui Vâlcov și în cavouri

În timp ce fosta Miss avea acces ușor la comorile artistice ale lui Vâlcov, procurorii au de furcă să descopere toată averea fostului ministru. Ieri, anchetorii DNA au făcut percheziții și în două cavouri din cimitirul din Slatina.


FOTO: „Lanul de grâu”, pictură semnată de românul Samuel Mutzner (1884-1959), este evaluat la 5.000 de euroTot în cadrul anchetei, pentru a stabili valoarea celor 94 de lucrări de artă ascunse de Vâlcov în casele apropiaților, DNA a apelat la evaluatori. Printre lucrări se regăsesc opere de artă semnate Picasso, Warhol, Rudolf Sweitzer-Cumpăna sau Aurel Băeșu. Procurorii îl acuză pe senatorul PNL că, pe vremea când era primar în Slatina, ar fi ajutat un afacerist să câștige licitații cu contracte publice. În schimb, ar fi primit două milioane de euro mită.


FOTO: Vâlcov, în căutarea aurului de la Roșia Montană