Coldea și rețeaua de lobby pentru companiile chinezești în România

Coldea și rețeaua de lobby pentru companiile chinezești în România Liviu Dragnea și legătura cu firmele generalilor SRI. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Coldea nu s-a dat în lături de la nimic după ce a fost suspendat şi apoi eliberat din funcţie de preşedintele Klaus Iohannis în 2017. Generalul Coldea s-a lansat în afaceri inclusiv cu companiilor chinezești în România.

Coldea și rețeaua de lobby pentru companiile chinezești în România

Coldea n-a avut nicio reținere în a-și folosi întreagă rețea de relații pentru beneficiul companiilor din China. Astfel în ciuda politicii statului român, „Coldea a început să cultive relații privilegiate cu Ambasada Chinei și cu o serie de companii chinezești, funcționând că agent de influență al unei puteri străine în România, consultant și intermediar al intereselor chinezești”, relatează România TV.

Și continuă: „Surse convergente arată că Florian Coldea vizită extrem de des Ambasada Chinei și dezvoltă relații neprincipiale cu oficialii chinezi. Participa la dineuri ale ambasadei, dar și la întâlniri discrete.

Îngrijorare la NATO

Toate aceste activități au făcut obiectul interesului informativ al unor parteneri din NATO, extrem de îngrijorați de posibilele riscuri contrainformative pe care aceste contacte între fostul șef operativ al SRI și oficiali chinezi le ridică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coldea și rețeaua de lobby pentru companiilor chinezești în România. Sursa foto: România TV

Practic, despre apropierea periculoasă dintre Coldea, un general SRI care a avut acces la foarte multe secrete de stat, și oficiali chinezi începuseră să se îngrijoreze și să afle chiar și serviciile secrete din alte țări membre NATO.

Întreagă activitate comercială a companiilor mamut chinezești fiind ținută sub atentă observație de serviciile secrete europene, dar mai ales de cele americane”, scriu jurnaliștii de la România TV.

Huawei în România, ajutată de Coldea cu susținere mediatică și informativă

​Consiliul Suprem de Apărare (CSAT) a respins în data de 21 februarie 2024 solicitarea grupului chinez Huawei pentru utilizarea echipamentelor sale în rețelele 5G din România, hotărâre întărită printr-o decizie semnată joi de premierul Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial.

Dar Coldea muncea din greu împotriva intereselor României. Generalul susținea compania chineză, atât mediatic, cât și informativ. Astfel, prin intermediul companiei de PR SmileMedia, Coldea a împins în media online românescă pe bugete uriașe, promovarea intereselor companiei Huawei.

Coldea și rețeaua de lobby pentru companiilor chinezești în România. Sursa foto: România TV

Exemple de articole în favoarea companiei Huawei

Mai jos puteți găși câteva exemple din ultima perioada cu articole de propagandă ale companiei Huawei care a folosit platforma Hotnews prin intermediul SmileMedia.

„Rețeta și aici era clară. Coldea lua bani de la Huawei și le promitea înlesnirea afacerilor în România în timp ce îi promova agresiv prin evenimente, articole și publicitate de tot felul pe care i-o asigura prietenă lui Mihaela Nicola”, mai arată România TV.

Una dintre cele mai vizibile „comenzi” a Huawei instrumentată de generalul Coldea a fost articolul publicat în Hotnews la finalul anului 2023:

Vă prezentăm câteva exemple de articole publicate de sursa menționată:

Despre relația Hotnews-SmileMedia și interesele lui Coldea, sunt relevante o serie de fotografii ale doamnei Alexandra Ciordas, Director SmileMedia, fosta Hotnews, și care se ocupă de promovarea Huawei.

Coldea și rețeaua de lobby pentru companiilor chinezești în România. Sursa foto: România TV

Jurnaliștii de la RTV: „În fotografiile realizare la o petrecere organizată de SmileMedia pentru Huawei se poate vedea anvergură relațiilor și a oamenilor implicați în caracatița chinezească a lui Coldea.

În mod straniu, având în vedere implicarea companiei SmileMedia în susținerea directă a Huawei în România, în fotografii apar Mihaela Nicola, un om cheie din industria de publicitate din România.

Apoi Cristian Pantazi (fost Hotnews, actual g4media.ro). De asmemena, Cosmin Savu, și alte personaje satelit utilizate de Coldea pentru a promova interesele sale personale. În acest caz interesele personale ale lui Coldea reprezentau de fapt interesele Chinei în România”, mai scriu jurnaliștii de la romaniatv.net.