Clienții Optimizărilor „Coldea-Dumbravă”, anchetații Laurei Codruța Kovesi

Clienții Optimizărilor „Coldea-Dumbravă”, anchetații Laurei Codruța Kovesi Sursa: EVZ

Primul denunțător la DNA al generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă a fost Cătălin Hideg. După, au mai urmat și alții, cam unul la două-trei zile. Cătălin Hideg fusese condamnat, în primă fază, la patru ani de închisoare, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, instrumentat de EPPO, adică de Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi. În denunțul său, omul de afaceri i-a acuzat pe cei doi generali de faptul că i-au cerut 700.000 de euro pentru o soluție favorabilă în proces. Adică, să-l scape de pușcărie. Brusc, după începerea anchetei, în poveste a apărut și Laura Codruța Kovesi, ceea ce pe mine nu m-a mirat deloc.

Aranjamentul lui Cătălin Hideg cu cei doi generali părea să funcționeze, pentru că avansul s-a dat, iar prima soluție a venit relativ „optimizată”, proporțional cu avansul dat. Astfel, Tribunalul București l-a condamnat pe Cătălin Hideg, în februarie 2024, la doar patru ani de închisoare cu executare, pentru fraudă cu fonduri europene.

Sentința a fost atacată cu apel, însă numai de către omul de afaceri, nu și de procurorii aflați în subordinea Laurei Codruța Kovesi. Absolut fără precedent, în astfel de cazuri! Personal, sunt absolut convins că în prima etapă de „optimizare” a dosarului omului de afaceri, vechea legătură dintre Coldea și Kovesi, cimentată pe toată durata de existență a Binomului SRI-DNA, a funcționat perfect. O întâmplare, mi s-ar putea replica. Păi, aia e, că e întâmplare, pentru că faza se repetă, iar unde nu mai este întâmplare, apare determinarea.

Așa cum presa a relatat acum câteva zile, a apărut un nou caz de „Optimizare” marca Florian Coldea. Optimizatul în acest caz este Robert Filip, primarul orașului Rovinari, titularul unei declarații de avere cât un caiet școlar. În mai 2022, procurori ai Parchetului European - da, ăla condus de Laura Codruța Kovesi! - a intrat peste afacerile primarului Filip, suspectat de combinații infracționale într-un grup organizat care ar fi fraudat fonduri europene destinate dezvoltării Deltei Dunării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul de fraudare a implicat utilizarea documentelor inexacte pentru a crea o aparență falsă în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Aceștia au manipulat procedurile de achiziție pentru a supraevalua prețurile, generând costuri majorate artificial. Investigațiile au indicat că fondurile europene destinate dezvoltării Deltei Dunării au fost folosite în alte regiuni din România, iar prețurile au fost supraestimate. Scopul acestei scheme a fost creșterea sumelor rambursate din fondurile UE. În plus, în cadrul rețelei, s-au utilizat echipamente achiziționate și revândute la prețuri mai mari din Bulgaria, contribuind astfel la inflarea cheltuielilor și la încălcarea transparenței în procesele de achiziție. Acuzațiile au vizat manipularea procedurilor de achiziție și supraestimarea prețurilor, generând un prejudiciu estimat la 14,4 milioane de lei, conform celor relatate de  jurnaliștii EvZ.

Potrivit acelorași jurnaliști, în cursul anului 2023, primarul Robert Filip din Rovinari ar fi apelat la gruparea condusă de generalii Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă pentru a interveni în rezolvarea problemei sale juridice, conform unor surse din mediul judiciar citate de Aleph News. Gruparea ar fi solicitat suma de 750.000 de euro de la primarul Filip pentru a "rezolva" etapizat dosarul său judiciar. Această sumă ar fi fost cerută în contextul în care primarul era deja sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune impusă de EPPO în dosarul său.

Gruparea ar fi primit inițial de la primarul din Rovinari suma de 200.000 de euro. Sumă care îl ajuta să scape de controlul judiciar. O parte din acești bani ar fi fost direcționați în conturile firmei lui Florian Coldea și Dumitru Cocoru (SC Strategic Sys SRL), similar cazului Hideg. Această sumă ar fi fost plătită pentru „studiu dosar” în cadrul unei proceduri de „optimizare” a situației juridice. În documente s-ar fi menționat numărul de dosar aflat pe rolul instanței românești în momentul respectiv. Fondurile ar fi fost transferate din conturile mamei primarului Filip.După ce DNA a început investigația în cazul Hideg - Coldea/ Dumbravă/ Trăilă în mai 2024, gruparea ar fi dorit să rezilieze contractul de consiliere juridică cu primarul Filip. Contractul a fost efectiv reziliat. Cu toate astea, gruparea i-ar fi cerut lui Filip să plătească o altă tranșă de 100.000 de euro dintr-un total de 200.000 de euro convenit inițial. Primarul ar fi refuzat să mai plătească acești bani.

Cele două episoade, Optimizarea „Hideg” și Optimizarea „Filip”, sunt absolut identice. Același grup infracțional alcătuit din foști generali SRI, acționează prin aceleași metode, contra cam acelorași tarife, pentru a determina pronunțarea unor hotărâri judecătorești favorabile clienților lor, agățați de procurorii europeni ai Laurei Codruța Koveși pentru fraude cu fonduri europene. Credeți în coincidențe?  Eu nu!

Eu cred că avem de a face cu o prelungire a cooperării dintre generalul Florian Coldea și procurorul Laura Codruța Kovesi, începută spre dezastrul Justiției românești și al victimelor celor doi încă de la nașterea Binomului SRI-DNA. Cooperare cu un mecanism cât se poate de simplu de descris: „Saltă-i tu, ca să-i scap eu!”