Dosarul Coldea. Răspuns evaziv din partea Parchetului European condus de Laura Codruţa Kovesi
- Alexandru Sălăvăstru
- 29 mai 2024, 12:25
Dosarul Coldea. Parchetul European (EPPO) a făcut primele declaraţii despre dosarul lui Cătălin Hideg.
Dosarul Coldea. Răspunsul Parchetului European
EPPO, condus de Laura Codruţa Kovesi, a făcut primele declarații în dosarul în care sunt acuzați de trafic de influență generalii SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă.
Dosarul a pornit de la un denunţ făcut de afaceristul Cătălin Hideg. Acesta a arătat cum generalii SRI i-au cerut 600.000 de euro, plus TVA, pentru a scăpa de dosarul deschis de Parchetul European.
Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi nu a atacat sentinţa după condamnarea în prima instanţă a afaceristului. Această decizie a lăsat un mare semn de întrebare cu privire la influenţa despre care Cătălin Hideg a precizat că o aveau generalii Coldea şi Dumbravă asupra sistemului de justiţie.
Influența lui Coldea și Dumbravă asupra sistemului de justiție
Parchetul European condus de Kovesi a răspuns unei solicitări venite din partea Mediafax:
„În conformitate cu prevederile art. 36 alin 7 din Regulamentul EPPO, competența de a formula apel împotriva hotărârii pronunțate de o instanță de judecată aparține Camerei Permanente care monitorizează cazul și care este compusă din trei procurori europeni din alte state membre decât cel unde este instrumentat dosarul.
În situația unei hotărâri de condamnare, camera are în vedere printre altele cuantumul pedepsei stabilite în comparație cu pedepsele aplicate în alte dosare pentru fapte similare, poziția procesuală a inculpatului și existența unor cauze de reducere a pedepsei", se arată într-un răspuns semnat de Tine Hollevoet, purtătorul de cuvânt al EPPO.
Primul caz investigat de EPPO în România
Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare. Acesta este acuzat de folosire de documente false şi spălare de bani. Dosarul este legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.
Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei. A fost decisă atunci şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni.
Cătălin Hideg şi Sanimed International Impex SRL trebuie plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.