Codul Rutier. Un semn de circulație, recent apărut, îi pune în dificultate pe șoferi

Codul Rutier. Un semn de circulație, recent apărut, îi pune în dificultate pe șoferi Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Codul Rutier. Un nou indicator rutier a apărut pe șosele din România. Puțini șoferi știu de înseamnă. Poate fi ușor confundat cu un alt semn de circulație. Nerespectarea lui poate duce la accidente rutiere.

Codul Rutier se schimbă în permanență, iar din acest motiv șoferii trebuie să se documenteze pentru a fi la curent cu toate modificările. Un nou indicator rutier vă poate lăsa permis dacă faceți o manevră greșită în trafic.

Noul semn de circulație seamănă foarte mult cu indicatorul care anunță un sens giratoriu, dar reprezintă „Presemnalizarea unei amenajări rutiere care permite întoarcerea vehiculului”. Poate fi întâlnit pe drumurile publice acolo unde șoferii pot utiliza manevra de întoarcere, „U-turn”.

Codul Rutier. Cum se acordă prioritatea

Cunoașterea acestui indicator este foarte importantă, deoarece șoferii trebui să știe cum să acorde prioritate atunci când îl întâlnesc. Dacă îl confundă cu cel care anunță un sens giratoriu se poate ajunge și la accidente rutiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul unui giratoriu, șoferul care se află deja în sens are prioritate. În schimb, în cazul noului indicator, conducătorii auto trebuie să acorde prioritate mașinilor care vin din sens opus, în momentul în care vor să efectueze manevra de întoarcere.

Sursa: Codul Rutier

Indicatoare mai puțin cunoscute

Un alt indicator care le crează mari probleme șoferilor este cel care arată că urmează un „Drum îngustat pe ambele părți”. Acesta este amplasat la o distanță de 100 – 200 de metri de locul în care drumul începe să se îngusteze pe ambele părți cu cel puțin jumătate de metru.

Acest marcaj indică șoferilor să reducă preventiv viteza de deplasare, în vreme ce manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Este permisă doar depășirea. Dacă nu respectați regulile ce derivă din semnificația acestui indicator și sunteți trași pe dreapta de polițiști, veți rămână fără permis.

Și marcajul cu săgeata de culoare galbenă estemai puțin cunoscut. Acesta se montează pe segmentele de drum unde sunt executate lucrări de reabilitare a drumurilor publice și semnalează necesitatea devierii temporare a circulației. Poate apărea sub forma unei săgeți indicatoare sau a unui pătrat.