Cod portocaliu de caniculă. Harta cu zonele vizate

Cod portocaliu de caniculă. Harta cu zonele vizate Caniculă. Sursa foto: Arhiva EVZ

În decursul zilei de luni, 24 iunie, intră în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. Codul emis de ANM vizează șapte județe și Capitala. Temperaturile vor ajunge în unele zone la 37 de grade Celsius. În plus, valul de căldură continuă în Dobrogea continentală, în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei și în nordul Munteniei.

Cod galben de caniculă în mai multe regiuni

Meteorologii au emis o avertizare cod galben, anunţând un val persistent de căldură și disconfort termic în multe zone. Valul de căldură va continua să afecteze Banatul, nord-vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei și zona continentală a Dobrogei, menținând un disconfort termic accentuat. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) va ajunge la pragul critic de 80 de unități, iar local se vor înregistra condiții de caniculă.

În general, temperaturile maxime vor fi între 33 și 35 de grade, mai mari decât cele normale pentru perioada respectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șapte județe și Capitala, sub cod portocaliu de caniculă

Tot luni este în vigoare și o avertizare cod portocaliu pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călăraşi și Ilfov, precum și pentru municipiul București, din cauza căldurii persistente, a caniculei și a disconfortului termic accentuat.

„În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deşi uşor mai scăzute faţă de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate”, portrivit ANM.

Portrivit meteorologilor, canicula și disconfortul termic vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În timpul nopții, temperaturile minime nu vor epăși 20 de grade Celsius.

Cum va fi vremea în perioada 24 iunie – 1 iulie

În intervalul 24 iunie - 1 iulie, se așteaptă ca temperaturile să fie mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile sudice. Precipitațiile vor fi excedentare în sud-vestul țării, în timp ce în regiunile nordice, estice, sud-estice și local în cele centrale, acestea vor fi sub media normală. În restul țării, cantitățile de precipitații vor fi, în general, apropiate de valorile normale pentru această perioadă.