Evenimentul Zilei > Vremea > Cod galben de lapoviță, ninsori, polei şi rafale de vânt. Zonele care se vor lupta cu vremea rea în zilele următoare
Cod galben de lapoviță, ninsori, polei şi rafale de vânt. Zonele care se vor lupta cu vremea rea în zilele următoare

Cod galben de lapoviță, ninsori, polei şi rafale de vânt. Zonele care se vor lupta cu vremea rea în zilele următoare

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo cod galben de ploi, lapoviță, ninsori şi depuneri de polei în 11 judeţe ale ţării. Maximele vor fi între 1-2 grade Celsius.

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis pentru 11 județe cod galben de lapoviță, ploaie și ninsoare iar vremea rece se va menține și în următoarele zile. De asemenea există riscul să se formeze polei iar temperaturile maxime se vor situa între 1 și 2 grade Celsius.

Meteorologul Alina Șerban a explicat cum va fi vremea în perioada următoare: În Bucureşti se resimte o vreme rece, dar cumva temperaturile sunt normale pentru această perioadă. Astăzi, ținând cont că avem nebulozitate persistentă, temperaturile nu vor crește foarte mult, cum s-a întâmplat și ieri, cum se va întâmpla și astăzi și în următoarele două zile. Vorbim de 1…3 grade, cel mult 5 grade Celsius, probabil duminică.

Cum va fi vremea în ţară

În celelalte regiuni însă, temperaturile variază de la o zonă la cealaltă. Vorbim de zona Moldovei, unde avem un cod galben de polei, temperaturile fiind în mare parte negative. În condițiile în care mai apare și ploaie, evident că se va forma polei.

Zona de vest este o excepție în condițiile în care temperaturile sunt mai ridicate de atât, și în zilele următoare chiar vor crește în regiunile intracarpatice, Banat, Crișana, Maramureș și chiar și Transilvania. Aici se vor înregistra până la 13 grade pe timpul zilei pentru că acolo cerul se va degaja din când în când.

În regiunile extracarpatice, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, în următoarele zile, la fel ca și astăzi, vremea va fi închisă. Nebulozitatea va fi destul de persistentă chiar dacă precipitațiile vor fi din ce în ce mai puține. Acestea vor determina ca regimul termic pe timpul zilei să fie modest chiar și pentru această perioadă.

Meteorologii au emis prognoza perioada următoare

ANM a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, dar trebuie să subliniem faptul că această estimare se raportează la medii. Atât din punct de vedere termic, cât și pluviometric. Nu surprinde episoade scurte de vreme, de încălziri sau răciri bruște. Dacă ne raportăm la aceste medii pentru următoarele 4 săptămâni, toată luna decembrie este mai caldă decât media pentru această perioadă.

Acest lucru însemnând, potrivit soluțiilor pe care le avem la momentul acesta, că numărul de zile cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal va fi destul de mare. De altfel, și regimul pluviometric pentru prima săptămână va fi unul excedentar, adică vor apărea precipitațiile în multe zone din țară, și spun precipitații pentru că acestea vor fi amestecate.

Cod galben de lapoviţă, ninsoare, vânt şi polei

România se află sub o avertizare cod galben de polei și precipitații mixte. În intervalul menționat, în Moldova și în zona Carpaților Orientali temporar se vor semnala precipitații slabe mixte (ploaie, lapoviță, iar în zona montană și submontană trecător și ninsoare) și pe arii relativ extinse se va depune polei.

Depuneri de polei vor fi izolat și în estul Munteniei, nordul Dobrogei și în Transilvania. Pe litoral, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 50…55 km/h, a mai anunţat  meteorologul Alina Șerban la Antena3.