Evenimentul Zilei > Politica > Coaliția pregătește revocarea Avocatului Poporului. Propunerea a ajuns la conducerea Senatului
Coaliția pregătește revocarea Avocatului Poporului. Propunerea a ajuns la conducerea Senatului

Coaliția pregătește revocarea Avocatului Poporului. Propunerea a ajuns la conducerea Senatului

Coaliția pregătește revocarea Avocatului Poporului, măsura urmând să fie luată în dezbatere după ce va fi adoptată legea bugetului de stat. Propunerea a ajuns în Biroul Permanent al Senatului.

Coaliția pregătește revocarea Avocatului Poporului. Propunerea de revocare pentru Avocatul Poporului se va afla pe ordinea de zi a Parlamentului. O decizie va fi luată după ce va fi adoptată legea bugetului de stat. Anunțul a fost făcut de Anca Dragu, actualul președinte al Senatului.

Potrivit spuselor sale, o discuție pe această temă, a schimbării Avocatului Poporului, Renate Weber, a avut loc deja. Discuțiile s-au purtat la nivelul coaliției de guvernare. De asemenea, a precizat Anca Dragu, un astfel de proiect s-a aflat și pe ordinea de zi a Biroului Permanent din Senat.

„Am avut această discuție şi am avut acest punct pus pe ordinea de zi în Biroul Permanent. Nu este niciun secret, s-a discutat public despre schimbarea Avocatului Poporului, care probabil că nu reflectă chiar interesele poporului”, a declarat președintele Senatului.

Anca Dragu a precizat că până la acest moment, în discuții, nu a fost avansat nici un nume. Astfel, nici un partid nu a indicat un posibil înlocuitor al lui Renate Weber ca Avocat al Poporului.

„Nu au fost propuneri. De fapt nu au fost avansate propuneri din partea niciunui partid în acest moment”, a declarat Anca Dragu.

Coaliția pregătește revocarea Avocatului Poporului

Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului este o temă larg dezbătută la nivelul coaliției de guvernare. În urmă cu mai multe zile, acest subiect a fost adus în atenția publicului de Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Ludovic Orban a anunţat că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Oficial, mandatul acesteia se încheie în 2024.

Președintele Camerei Deputațișor a precizat că în câteva săptămâni comisiile juridice vor analiza această solicitare. Parlamentarii juriști vor elabora un raport, în acest sens, pe care îl vor transmite plenului.

Opoziția se opune măsurii

O astfel de măsură nu este văzută cu ochi buni de reprezentanții opoziției. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că va contesta la Curtea Constituțională o eventuală demitere a lui Renate Weber. El a precizat că va apela inclusiv la reprezentanţii socialiştilor europeni.

„Renate Weber e o instituţie din instituţiile statului de drept, Avocatul Poporului, CCR. Cum te apuci să ataci? Este pe mandat. De ce vii pe un anumit mandat şi ataci? Categoric, dacă vor forţa schimbarea doamnei Renate Weber, o să atacăm hotărârea la Curtea Constituţională. Şi categoric, în primul rând mă voi adresa familiei socialiştilor europeni şi nu numai pentru acest atac la statul de drept. Nu ai justificările necesare să vii cu aşa ceva”, a declarat Marcel Ciolacu.