Evenimentul Zilei > Social > Decizia de revocare a directorului de la Institutul de Fizică Nucleară a fost suspendată
Decizia de revocare a directorului de la Institutul de Fizică Nucleară a fost suspendată

Decizia de revocare a directorului de la Institutul de Fizică Nucleară a fost suspendată

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a decis să schimbe conducerea de la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Directorul demis, Nicolae Zamfir, a atacat decizia în instanță.

 

Tribunalul București a fost de acord cu cererea lui Zamfir și a decis să suspende ordinul semnat de Anisie, decizia fiind una executorie, care trebuie pusă în executare de urgență, fie de bună voie, de către ministrul Educației, fie prin intermediul unui executor judecătoresc. Monica Anisie mai are o șansă la Curtea de Apel București, unde se va judeca apelul.

Nicolae Zamfir a declarat că ordinul ministrului Anisie devine nul, ca urmare a sentinței instanței de judecată.

„Conform juriștilor, ordinul este executoriu imediat și tot ce semnează directorul general interimar este ilegal, însă Ministerul Educației va trebui să regleze această situație și să îi comunice că ordinul de numire ca director interimar este nul, ca urmare a deciziei instanței. Decizia instanței este de suspendare a ordinului de revocare din funcția de director general al IFIN-HH. Situația revine la 13 august, urmând să se judece pe fond dacă ordinul din februarie se menține sau nu, ordin prin care am fost numit, pentru că acum s-a judecat numai suspendarea ordinului de revocare din funcția de director, urmând ca într-o acțiune viitoare să se judece valabilitatea ordinului de revocare”, a declarat Zamfir, citat de Edupedu.ro.

Între timp, noul director numit după demiterea lui Zamfir, numit în cursul lunii februarie 2020, la conducerea acestui institut, a declarat că el nu a fost informat despre revenirea revenirii. „Ordinul meu nu a fost suspendat, el este valabil și eu îmi fac datoria de director al IFIN-HH”, a spus Nicolae Mărginean, citat de aceeași sursă.

Cine este Nicolae Zamfir

Nicolae Zamfir s-a întors în România în 2004, de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004.

Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

”Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele.