Editura Evenimentul si Capital

‘Club Med’ este tras înapoi de propria incompetenţa politică

Autor: | | 0 Comentarii | 318 Vizualizari

Conform articolului lui Meredith Smith, publicat pe http://theeuroeconomy.blogactiv.eu, în încercarea de a explica și susține poziția anti-austeritate a Greciei, Prim-ministrul Alexis Tsipras a găzduit liderii din Franța, Spania, Italia, Portugalia, Malta și Cipru la Atena, în 9-10 septembrie 2016. Aceștia și-au propus să elaboreze un plan economic orientat spre creștere economică pentru viitorul summit UE la Bratislava. Tsipras speră ca la sumitul din capitala Slovaciei să poată conta pe sprijinul țărilor menționate privind reducerea bugetului cu care trebuie să participle Grecia la planul de salvare.

Prin ”Declarația de la Atena”, se solicită creștere economică, unitate și coeziune socială în locul austerității,diviziunii și inegalității - sunt liniile pentru o schimbare a prioritatilor în cadrul UE pe care le doresc țările din sudul continentului.

Mini-summitul de la Atena a fost o acțiune de imagine a lui Tsipras care dorește să obțină o creștere a pachetului de stimulare de 350 de miliarde $ și readucerea în discuție a unor angajamente privind valul de refugiați.

Meredith Smith prezintă și aspectele luate în discuție privind creșterea rapidă a două economii ale Uniunii Europene: Irlanda și România în comparație cu creșterea economică lentă care afectează restul Uniunii.

Economia irlandeză, a crescut la un incredibil de 26% anul trecut, a reușit acestea datorită facilităților fiscale adoptate specifice paradisurilor fiscale. Barack Obama a criticat aceste măsuri ca fiind "unele dintre lacunele fiscale cele mai insidioase". Practic Irlanda a dat posibilitatea realizării unei “inversări fiscale” - o companie străină cumpără un rival mai mic în scopul stabilirii în Irlanda, unde impozitul pe profit este de doar 12,5%, comparativ cu aproape 40% în SUA. Aceste măsuri care permit “inversări fiscale” devin tot mai inacceptabile, lucru demonstrat și de amenda aplicată în cazul Apple de către Comisia Europeană.

România este o altă economie care a beneficiat de rate rapide de creștere economică. Creșterea economică preconizată la București, pentru acest an, este de 4,2%. Această creștere ridică însă semne de întrebare: Guvernul interimar al tehnocratului Dacian Cioloș, la putere din noiembrie 2015, a beneficiat, în mare măsură, de reduceri fiscale ale guvernului precedent și creșterea salariilor angajaților de la stat. Creșterea economică a țării nu a generat standarde mai bune de viață, românii încă părăsesc țara în masă și un număr de șomeri refuză să scadă. Liderul opoziție, Liviu Dragnea, a cerut guvernului să prezinte "situația economică reală" a țării, în condițiile în care se discută de creșterea contribuțiilor la asigurările sociale și impunerea de noi taxe.

Mai mult decât atât, cabinetul se confruntă cu acuzații serioase privind utilizarea Serviciului Roman de Informatii(SRI) în scopul orchestrăii unei vânători împotriva oponenților, sub acoperirea luptei împotriva corupție. Criticii acuză că autoritățile anti-corupție și guvernul interimar stabilesc un precedent periculos, sprijinindu-se pe SRI și pe metodele perfecționate de predecesorii săi, securitatea din perioada comunistă, și forțeaza limitele. Este posibil ca creșterea economică din România să se evapore după alegerile din decembrie, mai ales dacă Cioloș decide să rămână la putere.

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI