Evenimentul Zilei > International > Civili prinși la mijloc în luptele crâncene din Ucraina
Civili prinși la mijloc în luptele crâncene din Ucraina

Civili prinși la mijloc în luptele crâncene din Ucraina

Șapte civili au fost uciși și șase răniți în ciocnirile armate din estul Ucrainei, cele mai intense din ultimele trei luni

Luptele dintre forțele ucrainene și rebelii sprijiniți de ruși s-au intensificat în ultimele zile, în ciuda acordului de încetare a focului din februarie de la Minsk. Ciocnirile, care au avut loc în noaptea de duminică spre luni la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, și la Horlivka, localitate controlată de rebeli, s-au soldat cu șapte civili morți și cel puțin șase răniți, informează Reuters, citând surse din cele două tabere.

Tiruri de mortiere

Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat că rebelii au folosit tiruri de mortiere lungi de 15 – 16 km care au lovit Sartana, o localitate la periferia Mariupolului. „Inamicul nu a vizat poziții ucrainene, ci un oraș civil”, a adăugat Lisenko. Mai multe case au fost distruse. Lisenko a afirmat că doi soldați ucraineni au fost uciși și cel puțin șapte răniți. Potrivit poliției locale, cel puțin trei civili, doi bărbați și o femeie, au fost uciși în Sartana.

Rachete Grad

Pe de altă parte, în zona controlată de rebeli, bombardamentele guvernamentale au ucis patru persoane în Horlivka, la circa 45 de kilometri nord de Donețk.

Un site al separatiștilor, DAN, susține că forțele ucrainene au folosit armament greu. La rândul său, Andrei Lisenko a declarat că rebelii au fost cei care au atacat, cu rachete Grad, trupele guvernamentale de lângă Horlivka.

Situație explozivă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat îngrijorarea că intensificarea din ultima vreme a luptelor anunță o mare ofensivă a Kievului. Săptămâna trecută, secretarul de stat american John Kerry îi transmisese lui Lavrov propria sa „mare îngrijorare” în legătură cu o creștere a agresiunilor rebelilor separatiști.

La rândul său, ministrul german de Externe, Frank- Walter Steinmeier, avertizase duminică că situaţia din estul Ucrainei este „explozivă”, afirmând că sunt necesare discuţii urgente pentru a preveni o nouă escaladare a confruntărilor.