Deși, potrivit informații de până acum, criminalul a atacat doar pacienți din camera sa și un salon alăturat, fostul senator PSD cere Parlamentului să adopte de urgenţă un proiect care prevede pedepse mai mari pentru cei care agresează poliţişti, jandarmi, personalul medical sau didactic.

„Proiectul meu de lege (redepus pe 24.04.2019, pentru care am cerut adoptarea în procedură de urgenţă) este primul care prevede o nouă încadrare juridică – cea de ultraj – precum şi înăsprirea pedepselor pentru cei care agresează personalul medical sau didactic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. (…) Concret proiectul meu de lege prevede ca agresarea personalului medical şi didactic (aflat întimpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu) să fie încadrată la ultraj, similar cu cea a poliţiştilor şi jandarmilor, iar astfel pedepsele să fie majorate cu 50%”, a explicat Ciuhodaru.”, a scris Tudor Ciuhodaru, duminică, pe Facebook.

Fostul senator PSD face şi o statistică a cazurile de violenţă în rândul personalului medical şi didactic.

„Concret:

1.Pedepsele mult prea blânde au făcut ca numărul şi gravitatea acestor fapte abominabile să crească.

2. 4 din 5 cadre medicale sunt molestate fizic sau verbal.

3. Cazurile de violenţă au devenit atât de numeroase încât pun în pericol chiar funcţionarea sistemului medical şi viaţa pacienţilor.

4. Pentru protejarea colegilor mei aflaţi în misiuni de salvare dar şi a pacienţilor pe care îi tratează e nevoie de măsuri ferme.

Situaţia e similară în învăţământ:

1. 2.400 de elevi au insultat şi înjurat oamenii de la catedră.

2. 5% dintre ei i-au şi lovit.

3. Studiul cerut de Ministerul Educaţiei a fost făcut pe un eşantion reprezentativ (1.207 şcoli cu un număr 586.000 de elevi)”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie, transmite Agerpres.

Potrivit comisarul – şef Laurenţiu Pantazi, şeful IPJ Buzău, unul dintre pacienţi a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienţii. Din primele informaţii, ar fi vorba de patru morţi şi nouă răniţi grav, câteva victime având traumatisme cranio-cerebrale.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient. Criminalul se află acum în custodia poliţiei.

Directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Viorica Mihalaşcu, a declarat, la Antena 3, că atacul s-a produs în jurul orei 3,30, în urma unui episod psihotic acut suferit de bărbatul agresiv, acesta atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav. De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au cu traumatisme cranio-faciale minore.

„El era interant într-un salon cu regim de supraveghere normal, simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple”, a afirmat Viorica Mihalaşcu.

Directoarea unităţii medicale din Săpoca a mai menţionat că „totul s-a petrecut în mai puţin de un minut, foarte repede”, iar la momentul respectiv în secţia respectivă se mai aflau trei infirmiere. „Personalul medical nu a apucat să intervină”, a mai precizat Mihalaşcu.