Evenimentul Zilei > Actualitate > Circulația în afara Bucureștiului poate fi restricționată începând de sâmbătă. Avertismentul prefectului
Circulația în afara Bucureștiului poate fi restricționată începând de sâmbătă. Avertismentul prefectului

Circulația în afara Bucureștiului poate fi restricționată începând de sâmbătă. Avertismentul prefectului

Terasele și restaurantele care încalcă în mod repetat reglementările anti-COVID riscă sancțiuni drastice, conform unui act normativ identificat de prefectul municipiului București.

Sancțiuni drastice pentru terasele care încalcă reglementările anti-COVID.

Acele terase  care nu respectă reglementările împotriva răspândirii COVID-19 ar putea fi închise pentru o perioadă de șase luni. Prefectul municipiului București, Alin Stoica, a declarat că a fost identificat un act normativ care permite închiderea agenților economici care nu respectă măsurile. El a precizat că această măsură va fi luată în cazul în care legea este încălcată în mod repetat.

Pe de altă parte, Alin Stoica a precizat că terasele vor rămâne deschise în această perioadă, cu condiția să fie respectate regulile. Această măsură a fost agreată inclusiv de reprezentanții industriei HORECA.

„Nu închidem terasele. Cele care respectă reglementările în vigoare vor funcționa, însă cei care nu le vor respecta vor fi închise. Vor fi închise dacă sunt abateri repetate. Cel puțin două abateri”, a declarat prefectul Alin Stoica.

Sancțiuni drastice pentru terasele care încalcă reglementările anti-COVID

Potrivit spuselor sale, această măsură a fost agreată și de reprezentanții industriei HORECA. Aceștia au fost de acord cu aplicarea unor sancțiuni mai drastice, mai ales că în astfel de cazuri este vorba și despre concurență neloială.

Potrivit legii, a precizat prefectul, suspendarea activității agenților economici care încalcă legea se poate face pentru o perioadă de șase luni.

Noi măsuri de restricție în București

În acest context, prefectul Alin Stoica a anunțat că în cursul zilei de vineri (26 martie) va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta va emite o hotărâre pentru a implementa noile reglementări care vor fi adoptate în ședința de Guvern. Măsurile vor intra în vigoare începând de vineri seara.

Alin Stoica a precizat că noile măsuri vor viza, cel mai probabil, reducerea programului de funcționare pentru agenții economici, precum și stabilirea orei până la care vom putea circula în afara locuinței.

Prefectul Capitalei intrarea carantină a Bucureștiului
Prefectul Capitalei intrarea carantină a Bucureștiului

Circulația în afara Bucureștiului poate fi restricționată

De asemenea, este de așteptat ca actul normativ să reglementeze și circulația în afara municipiului București. Astfel, se va putea ieși din București doar în anumite situații, pentru a merge la muncă, pentru a însoți un bolnav sau pentru a transporta marfă.

Prefectul a mai spus că vor fi luate măsuri pentru a evita aglomerația în galeriile comerciale și în mall-uri.

„În mall-uri vorm lua măsuri pentru a evita aglomerația. Sunt măsuri care au fost prevăzute prin ordine ale Ministerului Sănătății și ale Ministerului Economiei. Acestea se referă la asugirarea unei suprafețe de 7 metri pătrați pentru o persoană în interiorul spațiilor comerciale”, a precizat prefectul.

Măsuri noi sunt așteptate și în urma ședinței de Guvern care este încă în desfășurare la această oră.

Potrivit documentului de lucru al CNSU, măsurile luate în calcul ar fi următoarele:

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE (DOCUMENT):

Se propune modificarea şi completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii şi controlul infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

a) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

Magazinele se închid mai devreme

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfăşurarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 7 la 1.000 de locuitori şi intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

e) Suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Se poate circula în noaptea de Înviere pentru a merge la Biserică

f) În perioadele 03.04 – 04.04.2021 şi 01.05 – 02.05.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 şi 28.03.2021 se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 18.00 – 22.00 pentru deplasarea şi participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condiţiile de desfăşurare a activităţii operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafaţa obiectivelor.

(1) Prin «incidenţa cumulată în ultimele 14 zile» se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează.

(2) Zilnic, pe baza datelor implementate în platforma , Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va realiza calculul ratei de incidenţă pentru fiecare localitate.

Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă.

Începând cu data prezentei hotărâri, măsurile ce vizau persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9 din 11.02.2021, îşi încetează aplicabilitatea.

Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora”.