Evenimentul Zilei > International > Cipru, dispus să primească 300 de refugiați, ”de preferință creștini”
Cipru, dispus să primească 300 de refugiați, ”de preferință creștini”

Cipru, dispus să primească 300 de refugiați, ”de preferință creștini”

Cipru este gata să primească până la 300 de refugiați pentru a ajuta Europa să facă față afluxului de imigranți, dar ar prefera ca ei să fie creștini, a spus ministrul cipriot de interne, Socrates Hasikos, citat de AFP. Duminică, 115 imigranți, inclusiv 54 de femei și copii, au fost salvați în largul insulei după avarierea ambarcațiunii lor, la trei zile după ce plecaseră din portul sirian Tartus. Trei persoane, doi sirieni și un libanez, au fost plasate în arest luni, fiind suspectate că ar fi traficanți.

''Noi am dat deja asigurări că 260 de persoane, maximum 300, ar putea fi primite'' pe insula mediteraneeană, a declarat Socrates Hasikos la radio. ''Am prefera ca ei să fie creștini ortodocși'', în scopul de a putea ''să se integreze mai ușor'' în rândul celor 850.000 de locuitori situați în partea cipriotă greacă a insulei, a adăugat el, relatează Agerpres.

Oficialul a mai spus că și alte țări europene și-au exprimat preferința de a primi refugiați creștini și că Cipru, până în prezent, a salvat și a primit refugiați ''fără discriminare etnică sau religioasă''. 

În încercarea de a răspunde la criza actuală, Comisia Europeană va propune miercuri repartizarea între țările membre ale UE a 120.000 de refugiați în următorii doi ani. Potrivit acestor cote, pe prima poziție va fi Germania (26,2 %), urmată de Franța (20 %) și Spania (12,4 %). 

Cipru este țara din UE situată cel mai aproape de țărmurile siriene, dar, contrar Greciei, insula nu a cunoscut un aflux masiv de persoane refugiate din Siria, confruntată cu un conflict din 2011.