''Noi am dat deja asigurări că 260 de persoane, maximum 300, ar putea fi primite'' pe insula mediteraneeană, a declarat Socrates Hasikos la radio. ''Am prefera ca ei să fie creștini ortodocși'', în scopul de a putea ''să se integreze mai ușor'' în rândul celor 850.000 de locuitori situați în partea cipriotă greacă a insulei, a adăugat el, relatează Agerpres.

Oficialul a mai spus că și alte țări europene și-au exprimat preferința de a primi refugiați creștini și că Cipru, până în prezent, a salvat și a primit refugiați ''fără discriminare etnică sau religioasă''. 

În încercarea de a răspunde la criza actuală, Comisia Europeană va propune miercuri repartizarea între țările membre ale UE a 120.000 de refugiați în următorii doi ani. Potrivit acestor cote, pe prima poziție va fi Germania (26,2 %), urmată de Franța (20 %) și Spania (12,4 %). 

Cipru este țara din UE situată cel mai aproape de țărmurile siriene, dar, contrar Greciei, insula nu a cunoscut un aflux masiv de persoane refugiate din Siria, confruntată cu un conflict din 2011.