Conform hotărârii prin care a fost prelungită starea de urgență, premierul trebuie să vină săptămânal în fața celor două Camere parlamentare și să prezinte un raport despre măsurile adoptate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus.

Marcel Ciolacu susține că refuzul de a se conforma invitației Parlamentului reprezintă un abuz în serviciu și, ca atare, Ludovic Orban ar putea fi chemat să dea socoteala în fața instanței.

„Domnul Orban trebuie să realizeze foarte clar că este premierul României. Există o hotărâre a Parlamentului  pe care trebuie să o respecte, altfel, e abuz în serviciu”, a spus Ciolacu.

Anterior, Marcel Ciolacu a declarat că Ludovic Orban este obligat prin Constituție să se prezinte cu un raport în fața senatorilor și deputaților și l-a acuzat că prin refuzul său sfidează Parlamentul.

Și vicepreședintele Senatului, Titus Corlăţean, a atras atenția, în plenul Camerei superioare, că Guvernul trebuie să prezinte măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

„Vreau să reiterez (…) ca Guvernul să respecte Hotărârea Parlamentului României 4/2020 privind obligaţia de a prezenta la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar să prezinte un raport cu măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat. Este obligaţia Guvernului, sub control parlamentar, să respecte această solicitare„, a spus Corlăţean în plenul Senatului.

Intervențiile celor doi au venit după ce premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că se va prezenta în Parlament abia atunci când va fi reluată activitatea normală, dacă va fi invitat.

„Când se va relua activitatea parlamentară şi, printr-o procedură parlamentară sau constituţională, voi fi invitat la Parlament, cu siguranţă că voi fi prezent”, a afirmat Orban.