Evenimentul ZileiPoliticaCiolacu a vorbit despre retragerea de la guvernare: „Un moment al adevărului”

Ciolacu a vorbit despre retragerea de la guvernare: „Un moment al adevărului”

Ciolacu a vorbit despre retragerea de la guvernare: „Un moment al adevărului”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că partidul pe care îl conduce nu ia în calcul ipoteza răsturnării propriului guvern prin moţiune de cenzură, dacă PNL nu renunţă, în anul 2023, la funcţia de prim ministru.

Ciolacu a explicat că „Partidul Social Democrat se retrage de la guvernare, dacă nu ne respectăm un acord politic asumat de forurile noastre din interiorul partidelor”.

„Eu, în orice parteneriat, sunt un om de bună credinţă. Mă bucur că am acceptat şi noi, şi ei (liderii PNL – n.r.) această rotaţie care va fi peste un an, când este un moment al adevărului. Cel mai important lucru este că românii aveau nevoie în acest moment de un guvern responsabil. (…) Haideţi să dăm o şansă acestui guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, într-o emisiune la România Tv.

PSD se retrage de la guvernare, dacă nu ne respectăm un acord politic asumat

Întrebat dacă PSD va depune moţiune împotriva propriului guvern dacă în primăvara anului 2023 PNL nu va ceda funcţia de prim ministru, liderul PSD a răspuns: „Este exclus. Partidul Social Democrat se retrage de la guvernare, dacă nu ne respectăm un acord politic asumat de forurile noastre din interiorul partidelor”.

Liderul social-democrat a fost întrebat și dacă este posibil ca PNL şi PSD să propună un candidat comun la preşedinţia României la următoarele alegeri. El a răspuns că nu au avut loc discuţii pe acest subiect şi că, în acest moment, priorităţile sale sunt altele.

La formarea actualului guvern, liderii celor trei partide au stabilit un sistem de rotativă, în care intră premierul și ministerele Finanțe, Justiție și Transporturi.

Astfel, din vara anului 2023, premierul ar urma să fie de la PSD, iar liberalii vor avea ministerul Finanțelor și ministerul Transporturilor. Justiția ar urma să treacă la PSD.

Practica rotaței premierilor nu se folosește doar în România

Sunt mai multe țări unde există un acord privind rotația premierilor, așa cum a fost convenit între PNL și PSD. Astfel de acorduri au mai existat, dar de obicei nu au funcționat.

Noua coalițe majoritară din Israel are un acord similar, actualul premier Naftali Bennett urmând să cedeze funcția, în 2023, lui Yair Lapid.

În Irlanda, sistemul funcționează din 2020, iar actualul premier, Micheál Martin, va ceda postul în 2022 către Leo Varadkar.

În Malaezia, în 2018 a existat un acord, dar guvernul s-a prăbușit înainte ca rotația să aibă loc.


Accesează: