Mii de oameni au luat cu asalt centrul Parisului pentru a protesta împotriva brutalității poliției. Manifestația a fost organizată în urma apelului apropiaților și familiei lui Adama Traoré, un tânăr de 24 de ani care a murit în 2016, în timpul unei operațiuni a poliției. Sora victimei le-a vorbit miilor de protestatari și a cerut să se facă dreptate în cazul lui Traoré: „De ce a murit fratele meu? Fratele meu a murit la fel ca George Floyd”.

Conform cotidianului „Le Parisien”, protestul a avut parte de incidente. Oamenii legii au utilizat gaze lacrimogene împtriva manifestanților revoltați. Acolo și-au făcut apariția și câțiva activiști de extremă dreapta, care au purtat cu ei pancarte cu mesajele „Justiție pentru victimele rasismului anti-alb”.

În urmă cu o zi, sute de polițiști din Hexagon și-au aruncat cătușele pe jos, în semn de protest față de acuzațiile de rasism de care s-au lovit de o bună perioadă de timp. Protestele au avut loc în mai multe orașe, printre care Paris, Lille, Rennes, Bordeaux și Toulouse.

Ca urmare a acestor manifestații, ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a promis, luni, „toleranţă zero” faţă de rasismul din cadrul reprezentanțiilor legii, anunțând și noi reforme, una dintre ele fiind renunțarea la o metodă controversată de arestare, fapt ce i-a înfuriat pe polițiști. „Imobilizarea capului în timpul unei arestări este o metodă foarte importantă. Nu are nicio legătură cu modul în care a murit George Floyd”, a declarat membrul unui sindicat al poliției franceze.

„Nu vom imobiliza suspecții la sol timp de 8 minute, ci atât cât este nevoie pentru a le pune cătușele. Nu mai există nicio altă metodă care să ne permită să facem asta. Suntem furioși. Oamenii cred că polițiștii sunt rasiști, dar în țara noastră, în cadrul forțelor de ordine lucrează oameni din diferite grupuri etnice și toți ne înțelegem foarte bine”, a reacționat încă un membru al unui sindicat al poliției franceze.