Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cine ne spionează în case şi de ce? Ne putem apăra de aceste „cutii negre” care ne urmăresc? Iată ce spun specialiştii
Cine ne spionează în case şi de ce? Ne putem apăra de aceste „cutii negre” care ne urmăresc? Iată ce spun specialiştii

Cine ne spionează în case şi de ce? Ne putem apăra de aceste „cutii negre” care ne urmăresc? Iată ce spun specialiştii

Cine ne spionează în case şi de ce? Ne putem apăra de aceste „cutii negre”? În opinia specialiştilor nu prea avem nimic de făcut în ceea ce priveşte intimitatea noastră.
Cine ne spionează în case şi de ce? Ne putem apăra de aceste „cutii negre”? În opinia specialiştilor putem fi spionați în propriile case şi ar trebui să fim „moderat paranoici”. Camerele montate în parcare, la intrarea în bloc, la ușa apartamentului, în casă, se întorc împotriva noastră. Pot fi folosite de hoți şi hackeri.

Cine ne spionează în case şi de ce? Ne putem apăra de aceste „cutii negre” care ne urmăresc? Iată ce spun specialiştii

„Avem în casă niște dispozitive care sunt făcute să înregistreze și să transmită sunet și imagine. Marele pericol este că putem fi spionați noi  în propriile case. Ne-am obișnuit cu toții să avem camere în diverse forme în casă. Nu este vorba doar de camerele clasice, care atârnă din tavan și au un cablu legat de ele. Ci avem camere la ușă, la sonerie, avem camere în monitoarele de bebeluși. Avem camere în smartphone și în laptopuri. Avem camere de supraveghere convenționale, așa cum le știm noi. Fiecare cameră este un senzor – un senzor audio, un senzor video. Înregistrează și monitorizează ceea ce se întâmplă în apropierea lui.

Majoritatea camerelor pe care le avem noi transmit feed-uri de date live în fiecare secundă atunci când suntem sau nu suntem acasă. Ca design, ele sunt făcute ca să poată fi accesate foarte, foarte ușor din exteriorul casei. În așa fel încât noi să ne putem supraveghea proprietatea, copiii și ce mai avem prin casă. Dar lucrul acesta expune în general și la atacatorii informatici”.  A explicat Bogdan Botezatu, director de dezvoltare la compania Bitdefender.

Cine ne spionează în case şi de ce? Cum poate fi preluat controlul asupra camerelor noastre

„E drept că avem un sistem de autentificare pe camerele respective și credem că nu putem deveni noi victimele spionajului în propria casă. Nu ne apără că avem un nume de utilizator și o parolă. În general dispozitivele acestea pot fi păcălite fie în faza de autentificare. Fie atunci când hackerii din exterior interacționează cu ele.  În așa fel încât protecția aceasta minimală să poată fi eliminată. Şi hackerii să poată transmite un flux video și audio de la noi din casă”, a spus expertul.

„E o situație pe care am tot semnalat-o în ultimii ani, din cauza faptului că spațiul casei ar trebui să fie un loc în care să ne simțim în siguranță și să putem face tot ceea ce vrem fără grija de a putea fi spionați sau monitorizați sau șantajați pentru ceea ce facem la noi acasă. Doar că cu cât mai mult aducem tehnologia la noi acasă, cu atât mai mult trebuie să fim fie foarte atenți, fie foarte, să zicem, moderat paranoici de faptul că am putea fi expuși fără ca noi să ne dăm seama vreo secundă că datele respective, informațiile respective ajung pe mâinil greșite”, a mai declarat Bogdan Botezatu.

Cine ne spionează în case şi de ce?

„Uneori breșele de securitate pot veni chiar de la producătorii acestor camere, chiar dacă nu sunt din rea-credință. Doar că atunci când vedem aceste combinații de nume de utilizator și parolă, care sunt universal valabile pe toate camerele, ne putem gândi fie la hackeri care găsesc aceste combinații de nume de utilizator și parolă, fie la oameni din suportul tehnic al companiei, care le folosesc pentru a spiona oamenii în casele lor, pentru a-i șantaja, pentru a face diverse lucruri”, a mai explicat Bogdan Botezatu.

Cum ne putem apăra în faţa acestor dispozitive cu rol de a ne spiona?

„Din nefericire, nu prea putem face prea multe lucruri pentru a ne apăra. Pentru că aceste dispozitive pe care le montăm în casă din internetul lucrurilor sunt un fel de ceea ce noi numim „cutii negre”, spune Bogdan Botezatu.

Şi continuă: Nu putem să ne dăm seama ce se întâmplă pe aceste dispozitive, ci putem doar să interacționăm într-un mod foarte limitat cu acesta prin intermediul unei aplicații de smartphone sau prin intermediul unei pagini de web pe care să facem niște configurări minimaliste, a arătat expertul.

Totuși, se pot lua câteva măsuri de precauție. În primul rând, când luăm decizia de a cumpăra un dispozitiv, brandul contează. Cu cât o companie e mai cunoscută, cu atât vor risca mai puțin să-și păteze reputația, să-și dezamăgească clienții, să-i expună pe aceștia în mod voluntar sau involuntar la atacurile infractorilor cibernetici. Cu cât compania e mai bine cotată, cu atât produsele vor fi mai bune din punct de vedere calitativ.

În al doilea rând, dacă vorbim despre dispozitive de înregistrat, nu avem nevoie de acestea tot timpul într-o casă normală. Putem, de exemplu, să deconectăm aceste aparate de la internet sau chiar de la priză atunci când suntem în casă și să le activăm atunci când plecăm într-o excursie mai lungă sau într-o deplasare la distanță și vrem să monitorizăm aceste lucruri. Cele mai bune dispozitive electronice sunt cele care nu sunt băgate în priză în mod normal”, a concluzionat  Bogdan Botezatu la digi24.