Alertă pentru șoferi! Camerele care te prind dacă vorbești la telefon. Amenzi mari

Alertă pentru șoferi! Camerele care te prind dacă vorbești la telefon. Amenzi mari

Camerele au fost folosite recent, cu succes, în Australia, iar în Europa, Olanda este prima țară care folosește efectiv aceste aparate speciale în infraroșu.

Poliția olandeză testează o cameră de înregistrare cu software capabil să identifice șoferii care conduc cu telefonul mobil în mâna. Sistemul analizează imagini de înaltă rezoluție, selectează persoanele care au telefoane și le trimite poliției.

E înregistrat în baza de date DOAR numărul mașinii, nu și faţa conducătorului auto

Camerele sunt în infraroșu, așa că șoferii nu văd vreun blitz, doar observa eventual că întâlnesc pe drum mai multe camere că de obicei. Utilizarea unui telefon mobil în timpul șofatului se pedepsește în Olanda cu amendă de până la 240 de euro. Noul sistem nu este folosit deocamdată pentru a amenda șoferii, ci pentru a-i atenționă.

Poliţia din Olanda va folosi camere inteligente pentru a prinde șoferii care țin în mână telefonul mobil în timp ce controlează vehiculul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform articolului 61a RVV din Olanda, deținerea oricărui dispozitiv electronic mobil destinat comunicării sau accesării informațiilor în timpul conducerii este contra legii.

Site-ul olandez de știri juridice om.nl raportează că aceste camere inteligente vor transmite automat dovezi către Agenția Centrală de Colectare Judiciară.

Camerele inteligente au fost deja utilizate în Australia. În Olanda urmează să fie instalate în numeroase locații, inclusiv pe acele poduri de peste autostrăzi.

În timpul monitorizăeii pe parcursul a două zile cu tehnologia din Olanda, s-a constatat că 400 de șoferi și-au folosit telefonul în timp ce conduceau. Camerele pot funcționa zi și noapte și în toate condițiile meteorologice și sunt, de asemenea, ușor de deplasat. Ca urmare, ele pot fi implementate în locații diferite în fiecare zi.

Distragerea atenției este un risc major pentru siguranța rutieră

Prin urmare, nu este permisă ținerea dispozitivelor mobile la volan. Acest lucru este prevăzut la articolul 61a RVV. Aici se vorbeşte despre  deținerea tuturor tipurilor de dispozitive electronice mobile destinate comunicării sau procesării informațiilor, nu doar de telefoane. În prezent, acest lucru este aplicat în principal de poliție prin oprirea şoferilor, dar nu întotdeauna este eficient. De aceea, Procuratura a analizat posibilitățile de urmărire digitală a şoferilor, scrie trans.info.