Evenimentul Zilei > International > Cine este Walter Biot, ofițerul care a transmis documentele Rusiei pentru 5.000 de euro
Cine este Walter Biot, ofițerul care a transmis documentele Rusiei pentru 5.000 de euro

Cine este Walter Biot, ofițerul care a transmis documentele Rusiei pentru 5.000 de euro

LA STAMPA. Căpitanul de fregată care a ajuns în închisoare cu acuzația de a fi transmis documente confidențiale unui ofițer al forțelor armate ruse are un nume. Se numește Walter Biot și este de serviciu la Statul Major al Apărării.

Povestea în care sunt implicați un cetățean italian, ofițer al Marinei Militare și un cetățean rus, oficial acreditat la Ambasada Moscovei la Roma, riscă să devină un caz diplomatic cu deznodământ imprevizibil. Cei doi bărbați au fost reținuți de carabinieri în ceea ce se numește o întâlnire clandestină. Prinși imediat după ce și-au înmânat documentația clasificată a NATO. Ce fel de documente? Hârtii despre sistemele militare de telecomunicații.

Material clasificat, la care – conform unor surse calificate – căpitanul de fregată ar fi avut acces în timp ce se afla în serviciul Statului Major al Apărării. În schimb, militarul și-a băgat 5.000 de euro în buzunar, mită primită de la un ofițer al Forțelor Armate Ruse în serviciu la ambasada din Roma. Cetățeanul rus, protejat de garanțiile diplomatice, este în custodia ambasadei. Cetățeanul italian este reținut pentru spionaj și dezvăluirea secretului de stat.

A existat o investigație mai amplă, a fost o scurgere de informații? Singurele date disponibile în prezent sunt simple informații de știri. Cei doi au fost blocați marți seară de carabinieri, sub îndrumarea Procuraturii din Roma. Dar, în trecut, au existat deja câteva întâlniri. Operațiunea, condusă de Agenția de Informații și Securitate Internă (AISI) din Italia ca parte într-o activitate de informare prelungită cu sprijinul Statului Major al Apărării, a implicat cei doi soldați care ar fi organizat diferite întâlniri în săptămânile precedente.

AISI a declanșat ancheta: serviciul secret a primit informații despre relația dintre cei doi acum câteva luni, din acel moment au început procedurile de control cu privire la mișcările celor doi. Printre dosarele confidențiale, ofițerul italian ar fi vândut, de asemenea, documente NATO, referitoare la securitatea altor țări în afară de Italia.

În momentul de față este așteptată validarea arestării cetățeanului italian, solicitată de procurorul Gianfederica Dito, iar Procuratura Militaă a deschis, evident, un dosar pentru divulgarea secretelor militare în scopul spionajului și obținerea de informații secrete, în scopul spionajului. Interogatoriul în fața judecătorului pentru investigații preliminare ar putea fi ținut chiar mâine: conform celor aflate momentan, militarul italian este apărat din oficiu. Numai după validarea reținerii va fi posibil să se cunoască mai multe detalii.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că secretarul general Elisabetta Belloni l-a convocat miercuri dimineață pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Italiană, Serghei Razov, la instrucțiunile ministrului Luigi Di Maio. Pe de altă parte, sosește un feedback pozitiv al faptelor: „Confirmăm arestarea, pe 30 martie, la Roma a unui funcționar de la biroul Atașatului Militar și circumstanțele incidentului sunt în curs de verificare.

Deocamdată, considerăm că este inoportun să comentăm conținutul incidentului. În orice caz, sperăm ca ceea ce s-a întâmplat să nu se reflecte în relațiile bilaterale dintre Rusia și Italia”, spun surse din ambasadă pentru „Adnkronos”. Ministrul Luigi Di Maio a anunțat expulzarea a doi funcționari ruși: „Cu ocazia convocării ambasadorului rus în Italia la Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, i-am transmis acestuia din urmă protestul ferm al guvernului italian și l-am notificat cu privire la expulzarea imediată a celor doi oficiali ruși implicați în această poveste foarte gravă”. Kremlinul, la rândul său, a trimis un comunicat în care a spus că Rusia speră că legăturile cu Italia să poată fi „păstrate”, în ciuda cazului de la Roma.

Nu este prima dată când un caz de spionaj ajunge să afecteze relațiile dintre Roma și Moscova. În septembrie 2019, la Napoli, la cererea autorităților americane, a fost arestat Aleksandr Korshunov, un director de rang înalt al companiei de stat rusești pentru producția de motoare Odk, acuzat de Washington de „spionaj economic”. (Rador)

https://www.ilfattoquotidiano.it/2021/03/31/documenti-della-nato-ceduti-ai-militari-di-mosca-in-cambio-di-5mila-euro-ufficiale-della-marina-italiana-fermato-per-spionaggio-lambasciatore-russo-convocato-dalla-farnesi/6150979/