Cel mai bine plătit director al unei companii, la nivel mondial este o femeie, Lisa Su, care conduce un gigant din industria IT – AMD (Advanced Micro Devices) – specializat în producția de procesoare grafice și microprocesoare.

Potrivit digi24.ro, În anul 2019, Lisa Su a câștigat 58,5 milioane de dolari, cu 13 milioane de dolari mai mult decât cel de-al doilea de pe listă, David Zaslav, CEO-ul de la Discovery. Acesta a încasat „doar” 45,8 milioane de dolari, în timp ce pe poziția a treia a podiumului este Robert Iger, directorul general de la Disney, care a primit 45,5 milioane de dolari. Salariul Lisei Su a fost de două ori mai mare decât al următoarelor două femei cel mai bine plătite din lume: șefele de la Lockheed Martin și General Motors.

De menționat că cei 58,5 milioane de dolari reprezintă salariul de bază – care în cazul Lisei Su ar fi de un milion de dolari pe an – la care se adaugă mai multe bonusuri, beneficii și prime în funcție de realizări.

În vârstă de 50 de ani, Lisa Su s-a născut în Taiwan și a emigrat în America împreună cu părinții ei, pe când avea 3 ani. Pasionată de tehnică a urmat o carieră de inginer informatician, pe care a început-o la Texas Instruments, IBM și Freescale Semiconductor, unde a ocupat și posturi de responsabilitate.

Lisa Su a contribuit, ca vicepreședinte al unui centru de cercetare IBM, la dezvoltarea unor semiconductori din siliciu performanți, precum și la perfecționarea unor chip-uri. A dobândit cu timpul o reputație solidă de expert în tehnologie. La AMD, a fost numită director general în octombrie 2014, după doi ani de când se angajase în această companie.

Informațiile sunt publicate într-un clasament realizat de firma de analiză economică Equilar în colaborare cu Associated Press.

De menționat că, potrivit clasamentului, numai 5 la sută dintre companiile analizate sunt conduse de femei. Veniturile medii ale acestora sunt, însă, mai mari decât cele ale bărbaților aflați în poziții similar de conducere. Pe de altă parte, femeile avansează pe scară ierarhică de două ori mai greu decât bărbații.