Cine este Dmitri Bakanov, noul șef al agenției spațiale Roscosmos. Mutarea făcută de Kremlin
- Emma Cristescu
- 6 februarie 2025, 14:02

Kremlinul l-a dat afară pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, după un mandat de mai puțin de trei ani marcat de eșecul primei misiuni rusești pe Lună din ultimii 47 de ani. Nu se știe motivul din spatele revocării.
Kremlinul l-a revocat pe Iuri Borisov
Iuri Borisov a fost înlocuit cu de adjunctul ministrului transporturilor, Dmitri Bakanov, care a condus o companie de sateliți înainte de a face parte din guvern. De când cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spațiu în 1961, Rusia s-a mândrit ca fiind o putere de vârf în explorarea spațiului. Totul s-a schimbat în august 2023, când misiunea sa fără echipaj Luna-25 s-a izbit de suprafața Lunii în timp ce încerca să aselenizeze.

Iuri Borisov/ Sursa foto Wikipedia
Un eșec uriaș pentru Rusia
Iuri Borisov n-a renunțat și a prezentat planuri interesante pentru următorii ani, în contextul în care Rusia se pregătește să își lanseze propria stație spațială orbitală. Noul proiect va înlocui Stația Spațială Internațională (ISS) învechită, unde Rusia a colaborat strâns cu SUA chiar și după ce relațiile bilaterale au fost afectate de războiul din Ucraina.
Anul trecut, Borisov a aprobat un program conform căruia primele două module ale noii stații ar urma să fie lansate în 2027. Rusia a declarat că dorește să mențină o prezență continuă a echipajului în spațiu și să desfășoare proiecte științifice, economice și legate de securitate care nu au fost posibile în segmentul rus al ISS.
Borisov a fost anterior adjunct al ministrului apărării Serghei Șoigu, înlocuit anul trecut de președintele Vladimir Putin și care în prezent ocupă funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Cine e noul șef al agenției spațiale Roscosmos
Înlocuitorul lui Iuri Borisov, Dmitri Bakanov, este fostul șef al unei companii numite Goneț, care operează un sistem rusesc de comunicații prin satelit similar Starlink-ului american, dar mult mai mic ca dimensiuni și folosit în principal în scopuri guvernamentale.
Compania a fost partenerul rus în OneWeb, un proiect global de comunicații prin satelit. Rusia își dorea să participe activ la One Web, dar s-a retras în 2018 după ce agenția de informații FSB a declarat că acest proiect global reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.