Evenimentul ZileiActualitateExclusiv EVZ. Cine este bătrânul îngenunchiat din spitalul din Corabia. Ce spun vecinii lui

Exclusiv EVZ. Cine este bătrânul îngenunchiat din spitalul din Corabia. Ce spun vecinii lui

Exclusiv EVZ. Cine este bătrânul îngenunchiat din spitalul din Corabia. Ce spun vecinii lui
Puţini sunt românii care nu au văzut sau auzit de filmul „Moartea domnului Lăzărescu” (2005) a lui Cristi Puiu. Un film despre un bătrân purtat prin mai multe spitale. Acum am avut un altul, real, filmat de amatori la spitalul Corabia.

Un film premiat în 2006 atât la Festivalul de la Cannes, Premiul „Un certain regard”, dar şi cu Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Chicago, 2006. În prestigioasa publicaţie „Chicago Tribune”, cronicarul de specialitate scrie: „Filmul este o comedie neagră.” Iar în cronica din „The Guardian”, scrie: „Pare extraordinar să pretinzi că este un film amuzant, dar chiar este”.

Va să zică, pentru lumea civilizată, a plimba un bătrân între spitale, este o glumă. Iar filmul care redă această întâmplare, o comedie.

Nu este vina ei pentru această eroare. Pur şi simplu, în lumea civilizată este de neconceput ca un om care are nevoie de ajutor medical, să fie lăsat de izbelişte.

Din păcate, la noi, în România, ceea ce lumea civilizată a considerat o comedie, se repetă. Se repetă ca o dramă. Ca o bătaie cruntă de joc la adresa cetăţeanului, indiferent de condiţia lui. Se repetă ca o realitate dureroasă, de care ar trebui tuturor să ne fie ruşine.

Un bătrân zăcând, filmat de amatori la spitalul Corabia

Se numeşte Gheorghe Dolea. Are 63 de ani. La fel ca şi „Domnul Lăzărescu”, din film. Este din comuna Celei, din apropiere de Corabia. Este sărac lipit pământului. Locuieşte singur, într-o dărăpănătură de casă.

Vecinii nu ştiu să aibă rude. Oricum, nu-l vizitează nimeni, niciodată. Tot vecinii mai spun despre el că este destul de subţire la minte. Dar altminteri un om care nu supără pe nimeni şi îşi duce în tăcere zilele triste.

Pe data de 10 ianuarie, povestesc vecinii, i s-a făcut rău şi a mers cu salvarea la Spitalul din Corabia. Avea asupra lui un coş din nuiele, o sacoşă şi bastonul în care se sprijinea. Îşi luase câte ceva de schimb de acasă. Crezuse, probabil, că-l internează la spital.

Ajuns la unitatea sanitară, a fost dus la Urgențe, unde a fost consultat, susține managerul spitalului. Apoi pus să stea în sala de aşteptare, fiindcă era cunoscut de personalul medical ca fiind pacient și cu afecțiuni psihice, a mai spus directorul. Nu se știe cum, bătrânul a plecat de acolo și a nimerit pe un hol dintr-o altă secție. I s-a făcut rău şi s-a prăbuşit pe podea. Acolo a zăcut aproape trei ore, fără ca nimeni din personalul spitalului să-l bage în seamă. Un amărât de bătrân, care arăta aproape ca un cerşetor, care sigur nu are de unde da şpagă. Aşa că nu merită atenţie.

Din când în când, plângând, bătrânul neputincios, încerca să se agaţe de un scaun şi să se aşeze pe el. Dar puterile nu-l ajutau. Rămânea în genunchi ca la o rugăciune, apoi se prăbuşea la loc pe podea, alături de sacoşa, bastonul şi coşul de nuiele cu care venise, gândind că va fi internat. Nicio asistentă, nicio infirmieră, niciun medic să se aplece asupra lui.

Cine este bătrânul îngenunchiat din spitalul din Corabia

O doamnă cu suflet mare, venită şi ea la spital, l-a zărit întins pe podea. Şi a încercat să-l ajute. A anunţat şi personalul spitalului.

Într-un târziu a venit o asistentă, care l-a ajutat de l-a rupt: i-a spus, fără măcar să pună mâna pe el ca să-l ajute, să se urce singur pe scaun. Bătrânul nu a putut. A fost ajutat tot de femeia cu suflet mare, care i-a adus şi un scaun cu rotile. Ea a şi filmat totul cu telefonul.

Așa am văzut cu toții un alt film, real, filmat de amatori la spitalul Corabia. Apoi, ca să rămână mărturie că ceea ce s-a petrecut în sala de aşteptare a Spitalului din Corabia nu este comedie neagră, ci realitate cruntă, dureroasă, revoltătoare, femeia a postat totul pe o reţea de socializare, să vadă toată lumea.

Liberalul Rareș Bogdan îi bate obrazul ministrului Vlad Voiculescu

„Ești obligat (n.red- Vlad Voiculescu) să acționezi urgent și sa îl demiți pe managerul spitalului din Corabia, pe Șeful DSP Olt și să faci tot ce se poate pentru a scoate definitiv din sistemul de sănătate așa-zisul “cadru medical” care apare în imagini. Știu că poți să o faci și sper să o faci. Sunt convins de asta, mai ales pentru că, în alte cazuri, fără nicio analiză, au fost schimbați manageri, unii chiar foarte performanți, de unități spitalicești… fiind înlocuiți peste noapte… tot în mandatul tău, dragă Vlad, scrie pe facebook europarlamentarul și primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

„Imaginile sunt cea mai bună analiză”

Dacă vei face Comitete și Comisii pe cazul “Corabia”, subiectul se va uita și ticăloșii vor scăpa, la fel ca alții. Hai să încercam să nu ne batem joc de încrederea oamenilor care și-au pus speranțele în noi.

Au fost dezamăgiți suficient până acum, inclusiv de oameni din partidele noastre, din păcate, nu cred că este cazul să continuăm și să dovedim că diferența între “vechii” și “noii” este doar de vârstă și de ani petrecuți în troaca politicii dâmbovițene… (Încă) cu încredere că nu chiar toți politicienii sunt la fel, RareșP.S. Imaginile sunt cea mai bună analiză și cea mai buna “Comisie”. Acționează, îi transmite Rareș Bogdan un mesaj ministrului PLUS, Vlad Voiculescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: