Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au ieșit din nou la rampă. După ce au dispus trimiterea în judecată a medicului șef UPU Cluj, Adela Golea, într-un dosar controversat, acum procurorii clujeni au cerut arestarea a cinci cadre universitare, profesori și conferențiari la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj.

Șeful grupului de infractori ar fi profesorul universitar Marius Bojiță, fost rector al UMF Cluj și fost profesor la Facultatea de Farmacie, acum în vârstă de 77 de ani. Ceilalți acuzați sunt conf. univ. Simona Hegheș, din cadrul Catedrei de Farmacie, prof. univ. Doina Miere, șefa Departamentului de Nutriție, conf. Angela Filip și Roxana Banc, din caudrul Catedrei de Nutriție.

Ancheta penală a demarat în anul 2017, dar abia acum procurorii au cerut arestarea celor cinci pentru faptul că nu au susţinut în mod efectiv cursurile de formare profesională continuă a farmaciştilor şi nu au realizat evaluarea concretă a cunoştinţelor participanţilor la cursuri, cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca în calitate de furnizor de educaţie farmaceutică continuă şi de asemenea, cu consecinţa obţinerii unui folos reprezentat de creditele de pregătire profesională de către farmaciştii înscrişi la cursuri. Totodată, s-a reţinut că faptele inculpaţilor au condus la emiterea unor certificate de participare la cursuri de pregătire profesională continuă pentru farmacişti, acte care nu reflectă realitatea.

La 77 de ani dus la arestare

Nimeni nu știe ce a stat la baza deciziei procurorilor clujeni de a cere arestarea unui profesor universitar emerit, care în plus are și 77 de ani. Marius Bojiță a condus UMF Cluj la începutul anilor 2000. Ulterior, Bojiță a continuat să profeseze și a ieșit la pensie.

Surse judiciare susțin că acuzația este una ciudată, având în vedere că UMF Cluj nu s-a constituit parte civilă, nu există un prejudiciu financiar. ”Mai degrabă putem vorbi despre o abatere disciplinară a celor în cauză, decât de o chestiune penală. Apoi, nu este treaba profesorilor universitari de la Facultatea de Farmacie dacă farmaciștii cu diplomă, își fac sau nu cursurile de pregătire profesională”, spune una dintre sursele judiciare ale EVZ.

Procurorii nu spun clar dacă aceste cursuri de formare profesională au fost organizate sau nu, la Facultatea de Farmacie. ”Prin modul de acțiune al inculpaților aceștia au oferit un model negativ de exercitare a activității universitare, în vădită contradicție cu etica universitară, iar posibilitatea ca inculpații să nu influențeze alți funcționari publici și alți viitori farmaciști printr-un comportament similar, nu poate fi înlăturată decât prin privarea lor de libertate și plasarea sub măsura arestului preventiv”, se arat în propunerea de arestare preventivă.

Pe de altă parte din aceeași propunere, mai aflăm că 42 de farmaciști erau înscriși la un curs de formare profesională, cu toate că anchetatorii susțin că aceste cursuri nu au avut loc.